Na posljednjoj sjednici Vlade donesena odluka kojom je Općina Bibinje dobila suglasnost za zaduženje kod Zagrebačke banke d.d., Zagreb u iznosu od 7.125.000,00 kuna, uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 1,85 posto.

U obrazloženju se navodi kako će se kredit koristiti za financiranje kapitalnog projekta „Kupnja nekretnine" dvije katastarske čestice br. 321/14 i 324/2 k.o. Bibinje.

Radi se o nekretninama Ine, poznatije kao plinara, koje je na natječaju prije dvije godine kupila Općina za svoju komunalnu firmu Bibinjac  za 8 milijuna kuna. Ukupna površina je 16 tisuća metara četvornih.

- Mi ćemo na sebe preuzeti otplatu kredita da bi mogli lakše taj projekt kandidirati i provesti arhitektonsko - urbanistički natječaj za taj prostor, pojasnio je načelnik Šime Sekula.

Otkup nekretnina Ine pokazao se pametan potez kojeg treba još pametnije iskoristiti. Za sad je tamo Bibinjac d.o.o. - komunalno poduzeće Općine Bibinje koje se u veljači 2020. godine preselilo na adresu Ulica Kralja Petra Krešimira IV. 112 - bivša INA plin.

Šime Sekula kao novi načelnik prepustit će struci da definiraju taj prostor, a onda će dati mještanima priliku da se i oni izjasne. Sve to se planira tijekom ove, 2022. godine, najavio je načelnik Bibinja.

Kakve su njegove ideje? - U svakom slučaju tu bi trebao biti dio javne infrastrukture, komunalnih službi jer nam je centar Bibinja zakrčen. Ima tu mjesta i za stambenu gradnju koju bi ponudili mladim obiteljima kroz model POS-a ako bude interesa, kazao je Sekula.

Vrijedan je to prostor jer Bibinje u svojim katastarskim granicama, u građevinskoj zoni nema ni državnog zemljišta. Samostan sv. Marije, odnosno benediktinske, najveći su zemljoposjednice u Bibinjama nakon što im je Država vratila i brdo Križ.