Iz PU zadarske objavili su savjete za mirnu novogodišnju noć.

Ministarstvo unutarnjih poslova i ove godine do 9. siječnja 2022. godine provodi akciju „Mir i dobro" koja za cilj ima sprječavanje nezakonite uporabe oružja, pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana. Od ove godine zabranjena je prodaja i korištenje petardi i redenika F2 i F3 kategorije. Ostala dozvoljena sredstva pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, poput raketa i kutija s vatrometom, mogu koristiti samo osobe starije od 18 godina, i to isključivo do 1. siječnja, nakon čega se više ne smiju koristiti.

Kazne za one koji ne poštuju propise su dosta visoke pa je tako za roditelje i skrbnike djece koja koriste pirotehnička sredstva propisana novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna, dok je za građane koji bacaju petarde ili koriste pirotehnička sredstva na nedopušten način propisana novčana kazna od 5.000 do 15.000 kuna. Pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina ili koji prodaju nedopuštenu pirotehniku mogu biti kažnjeni od 10.000 do 30.000 kuna.

Osim pirotehničkih sredstava i zlouporabe oružja, vožnja pod utjecajem alkohola kao i ostala kršenja prometnih propisa mogu dovesti do neželjenih posljedica u novogodišnjoj noći.

- Podsjećamo građane da su alkohol i neprilagođena brzina najčešći uzroci prometnih nesreća, pogotovo onih s težim posljedicama. Stoga poštujte prometne propise i ne upravljajte vozilom ako ste konzumirali alkohol, ističu iz PU zadarske.

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola je težak prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi pa su kazne u rasponu od 700 sve do 20.000 kuna, a za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana. Isto tako je kažnjivo i odbijanje alkotesta te je za taj prekršaj propisana novčana kazna od 10.000 do 20.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana.

Budući da već i manje količine alkohola otežavaju percepciju i usporavaju reakcije vozača, a istovremeno povećavaju njihovo samopouzdanje te oni postaju slobodniji i skloniji kršenju prometnih propisa, podsjećamo vozače na sljedeće:

  • ako ste u društvu, unaprijed odredite tko će upravljati vozilom i ta osoba neka ne konzumira alkohol
  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite
  • koristite javni prijevoz ili usluge taxi prijevoza
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu

Sukladno važećim odlukama Stožera Civilne zaštite, te odgovarajućim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo s ciljem sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19, kulturne i zabavne manifestacije su smanjene u odnosu na prethodne godine, te će policija tijekom blagdana poduzimati mjere iz svoje nadležnosti.