Predloženi proračun Grada Zadar za 2022. godinu u iznosu od 787,4 milijuna kuna, amandmanima klubova vijećnika povećan je za 19 milijun kuna.

Što sada? Na to pitanje „dan poslije" nismo dobili odgovor od pročelnika za financije Ivana Mijolovića.

- To je nezakonit proračun, to sam upozoravao na samoj sjednici jer većina amandmana nema svoj izvor financiranja, narušena je ravnoteža planiranih prihoda i rashoda, a ovakav proračun je neprimjenjiv, kazao je pročelnik za financije.

Proračun čak nije objavljen ni u službenom Glasniku koji je jučer izašao, a danas će osam dana od odluke.

Politički, izglasavanje proračuna amandmanima koje su osim jednog kluba vijećnika HDZ-a u iznosu od 5.5 milijuna kuna, u ogromnom broju od 33 ukupno, podnosili na samoj sjednici, donio je samo glavobolju i lošu percepciju javnosti. Proračun je prošao - to je bila satima čekana vijest, jer praktično se moglo dogoditi prvi put da ne prođe. Krajnja posljedica toga bila bi raspuštanje Gradskog vijeća i ponovni izbori. Ta opcija nikome nije bila željena. Najmanje vladajućima koji su pristajali na amandmane.

Većina vijećnika koja bi trebala biti kontrolor izvršne vlasti, pretvorila se u kreatore predloženog proračuna Gradonačelnika. Oni su predlagali amandmane na svoje ili vječne projekte, tipa garaža na Ravnicama, gradnja stanova za mlade, građanski odgoj itd. To se financijski ubacilo u proračun a da za to nema nikakve podloge. To pravo imaju oni koji su na vlasti. Primjerice, U Odjelu za graditeljstvo planira se pola milijuna kuna za uređenje rive, a još nemaju ni projekt a kamoli odobreno financiranje koje se očekuje iz EU fondova.

Promjena Poslovnika Gradskog vijeća kojim bi se ograničilo predlaganje amandmana na samoj sjednici, nije rješenje za mat poziciju u kojoj su se sada našli vijećnička većina i izvršna vlast. Još ako se tome dodaju „izdajnici i pokojnici", onda je još veće razočarenje zadarske javnosti.

Amandmani su najviše pojeli „stavke" planirane u Odjelu za kulturu a štetu nanijeli Odjelu za EU fondove.

Za 1,2 milijuna kuna premašena je planirana stavka od 1,7 milijuna kuna za Providurovu i Kneževu palaču, predviđenih za održavanje i na račun intelektualnih usluga, osnivanje nove ustanove u kulturi Dvije palače. S druge strane Odjel za EU fondove mora opravdati uložene EU milijune ili će se „korekcijom" neostvarenog projekta morati vraćati milijuni eura.

Koncertnom uredu skinuto je amandmanom Akcije mladih 400 tisuća kuna za koncertnu sezonu od 1,9 milijun kuna, iz čega se ne vidi tako općenitim stavkama koliko se troši za sezonu a koliko za Glazbene večeri u sv. Donatu, pa tako ni posljedice. U svakom slučaju, to je dvostruko veći iznos nego što ga za kazališnu sezonu dobiva HNK Zadar.

I dok se na prošlom proračunu jednim amandmanom SDP-ove vijećnice za povećanje iznosa Sigurnoj kući, taknuo proračun Ureda gradonačelnika, sada je on pustim amandmanima oštećen za nekih 100-tinjak tisuća kuna, a iznosi 4,3 milijuna kuna. Nitko od vijećnika većine nije vidio ni znao kako je za Wings for life, kojeg organizira multinacionalka, predviđeno gotovo 400 tisuća kuna za tzv. sportski turizam u dijelu proračuna kojim raspolaže Branko Dukić.