Gradsko vijeće u prošlom sazivu prije godinu dana donijelo je odluku o izradi V. izmjena Prostornog plana Grada Zadra koje će, prema posljednjoj najavi pročelnika Darka Kasapa, biti spremne za novo Vijeće u prvoj polovici 2022. godine.

U svibnju ove godine ugovoren je posao sa Zavodom za prostorno uređenje Zadarske županije na iznos od 195 tisuća kuna. No, je li se Plan uopće radi, pitali smo ravnatelja Stjepana Gverića.

- Počelo se raditi polovicom listopada kada su dobiveni zahtjevi javno-pravnih tijela i zahtjevi fizičkih i pravnih osoba. Radi se obrada tih zahtjeva kao što se čeka dostava još zahtjeva iz Grada Zadra, kazao je ravnatelj Zavoda.

Koordinator, kao i do sada u izradi Plana, je zamjenik pročelnika za graditeljstvo Matko Segarić koji će se početkom godine intenzivnije uhvatiti tog posla. Kad će on biti završen i spreman za javni uvid i raspravu građana Zadra, nezahvalno je procijeniti. Ugovorenog roka nema.

Iako se u javnosti tumačilo kako se Plan mijenja prvenstveno zbog uvođenje obaveza o 30 posto zelene površine unutar građevinske čestice te uvrštavanja novih turističkih kapaciteta, prije će biti da se Plan mijenja prema korekcijama koje traže vlasnici nekretnina.

Kao prvi razlog za pete izmjene PP Grada Zadra navedeno je stvaranje prostorno-planskih preduvjeta za daljnji razvoj turizma i komplementarnih sadržaja (ugostiteljstvo, sport, rekreacija i ostalo) kao i selektivnog stanovanja u sinergiji s turističkim sadržajima s ciljem postizanja održivih turističkih investicija.

Što se krije iza te formulacije, zadarska javnost će otkriti do nove turističke sezone. Ono što je nama otkriveno iz zahtjeva podnesenih nadležnim službama je širenje hotela Mediteran te gradnje hotela u sklopu SC Višnjik za kojeg navodno postoje zainteresirani investitori. Lokaciju budućeg hotela regulira Urbanistički plan uređenja Višnjika za koji se javni uvid očekivao prošle jeseni.

Prostorno planiranje pretvorilo se u priču s neizvjesnim krajem. Dokaz tome je izrada izmjena Županijskog prostornog plana sa 600 podnesenih zahtjeva. Odluka donesene u ožujku 2019. godine, a izrada u Zavodu za prostorno planiranje čeka već više od godinu dana na usklađenje sa strateškom studijom koja se kao novotarija radi u Zagrebu i kojoj se kraja ne nazire. A pročelnik Olivio Meštrović mijenja rokove najave: od rujna ove godine, do početka iduće, a prije će biti proljeće kada bi se i taj plan mogao staviti na uvid javnosti.