Na nikada kraćoj i izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća danas je obustavljena primjena Proračuna Grada Zadra za 2022. godinu, donesena na prošloj sjednici te donesena nova odluka koja je omogućila zakonito prihvaćanje amandmana iz dostupnih izvora financiranja. Time je izbjegnuta blokada rada Gradske uprave i financiranje svih proračunskih korisnika, što u suprotnom ne bi moglo biti moguće barem narednih šest mjeseci.

Na spornoj sjednici prihvaćeni su amandmani kojima su smanjena sredstva za održavanje Kneževe palače u iznosu od 2,94 milijuna kuna. Također, ne smije se dirati ni u 200.000 kuna iz školskog standarda, što je dio decentraliziranih sredstava. Međutim, kako je za Kneževu palaču bilo predviđeno ukupno 1,74 milijuna, trebalo je na drugim pozicijama naći 1,2 milijuna kuna za podnesene amandmane.

Na kraju novac je uzet iz sljedećih stavki: cijeli iznos za održavanje Kneževe palače, po 300 tisuća kuna Inovativnom Zadru i od poticajne naknade za odvajanje otpada te po nešto od programa za kulturu i materijalnih rashoda. Pročelnik Robertino Dujela rekao je da se ta stavka ionako definira krajem godine te je u prijedlogu proračuna bio očekivani iznos, a vjeruje da će građani većim odvajanjem otpada postići to da taj iznos na kraju ne bude veći od ovog smanjenog.

Zanimljivo je da su za novi proračun glasali HDZ i SDP, koji su tako prikupili potrebnih 16 glasova. Damir Biloglav iz Domovinskog pokreta nije se prijavio za sjednicu, Akcija mladih je bila suzdržana, dok su vijećnici Enija Meštrovića bili protiv.

- Mi smo se opametili jer su zadnji put rekli da smo mi uz HDZ-ov proračun. Vidjeli smo da smo upali u igre koje ne razumijemo i sada su HDZ i SDP prvi put zajedno izglasali proračun, što je povijesni trenutak za Hrvatsku. Sve je jasno tko u ovom gradu igra i na koji način, sve je odavno dogovoreno ispod stola i sada se vidi tko je tko, prokomentirao nam je nakon završetka sjednice Meštrović.