U proračunu za 2022. godinu kao i u projekcijama za 2023. godinu Grad Zadar planira iznos od 8.021.566,52 kuna za povrat glavnice dugoročnog kredita kojeg je podigao za gradnju osnovne škole na Novom Bokanjcu.

U tu 50 milijuna kuna tešku investiciju Grad Zadar i Zadarska nadbiskupija krenuli su zajednički, da bi naknadno Zadarska nadbiskupija preuzela sva osnivačka prava, a time i obvezu financiranja gradnje.

- Rekli ste kako smo napravili super posao s Crkvom jer za te novce možemo graditi novu školu. Po tome je već trebala početi gradnja škole na Crvenim kućama. Zašto otplaćujemo glavnice kredita? Uplaćuje li Crkva dovoljno da mi imamo za uplatiti?, pitala je Dragić na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća ističući kako neće prestati postavljati pitanja oko vraćanja iznosa kojeg su u Katoličku osnovu školu Ivo Mašina uložili svi porezni obveznici.

Na njezin upit pročelnik za financije Ivan Mijolović potvrdio je kako novac kojeg dobivaju od Nadbiskupije nije dovoljan za otplatu rate kredita.

- Budući da su drugačiji rokovi po kojima nam Crkva vraća iznos, trenutno su nam nužna sredstva kako bi vratili taj kredit. Od dobivanja uporabne dozvole u rujnu, oni vraćaju u kvartalnim iznosima, po anuitetima oko 630 tisuća kuna. Budući da su nama anuiteti veći, odnosno njihov rok otplate duži nego što je nama kredit, mi moramo otplatiti ovaj iznos. Prvi dio, koji obuhvaća 50 % sufinanciranja, je završen. Dosad su sve redovno otplatili, tako da smatram da neće biti problema oko plaćanja ostatka, istaknuo je Mijolović.

Inače dogovoreni rok, u kojem Nadbiskupija mora Gradu vratiti novac koji su uložili, iznosi čak 10 godina.