Unatoč problemima koje je prouzročila pandemija koronavirusom, u punom su zamahu radovi na obnovi „stare škole", budućeg Centra za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd koji će služiti kao turistička recepcija zaštićenih područja Sjeverne Dalmacije, ali i šireg gravitirajućeg područja.

„Završeni su radovi izvedbe pregradnih zidova na prvom katu zgrade. Najvećim dijelom završeni su armirano-betonski radovi, radovi na ugradnji vanjske stolarije te instalaterski radovi prve faze. Izvedene su konstrukcije spuštenog stropa u prizemlju i prvom katu te je izveden estrih na svim etažama osim u podrumskoj etaži. Započeli su armirano-betonski radovi precrpne stanice te radovi na probijanju podrumskog prozora na južnoj strani zgrade i u prostoriji dizala. U tijeku je i izvedba vanjskih te unutarnjih stubišta između prizemlja i podrumske etaže. Radovi kasne zbog promjene energenta u sustavu grijanja te zbog promjene projektno tehničke dokumentacije koju nismo mogli predvidjeti na početku projekta. Sve nabave su provedene u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, uključujući i opremanje posjetiteljskog centra", prenio nam je koordinator projekta Kristian Šarić posljednje informacije s gradilišta.

Završetak građevinskih radova očekuje se sredinom veljače 2022. godine, nakon čega slijedi opremanje Centra koje će trajati oko mjesec i pol dana.

„Otvaranje posjetiteljskog centra očekujemo na proljeće, odnosno prije početka sezone posjećivanja. Već sada se javlja veliki broj dionika koji bi voljeli sudjelovati i biti dio budućeg Centra za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd. BioSfera je već sada veliki hit među entuzijastima za održivi aktivni turizam i nadam se da ćemo s ovim Centrom našu turističku ponudu i sezonu produžiti za još nekoliko mjeseci jer ovo naše područje za to ima kapaciteta", poručio je koordinator projekta kojeg Javna ustanova Park prirode Vransko jezero provodi u partnerstvu s Gradom Biogradom na Moru, Clusterom za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split i Hrvatskom gorskom službom spašavanja.

Projekt "Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd" provodi se unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode" kojeg je iniciralo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Ukupna vrijednost projekta je 21.787.053,37 kn, a za bespovratno sufinanciranje odobrena su sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 12.756.756,96 kn. Važnost projekta prepoznao je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 15% odobrenog sufinanciranja u iznosu 2.064.022,80 kn.

Opći cilj projekta je doprinos održivom razvoju lokalnih zajednica i njihovih ekonomija
održivim korištenjem i aktiviranjem potencijala prirodne baštine nacionalnih parkova i
parkova prirode na širem području Zadarske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije kroz održivi aktivni turizam temeljen na prirodnoj baštini, uz povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta kako postojećih, tako i novih posjetiteljskih infrastruktura i sadržaja u zaštićenim područjima prirode, posebice u dijelovima nacionalnih parkova i parkova prirode koja se do sada nisu sustavno i učinkovito koristila i valorizirala.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Javne ustanove Park prirode Vransko jezero.