Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije odobrilo je prijedlog projekta "Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima" koji je društvo Samotvorac u suradnji s Udrugom mladih Tarabuži Iž i Pokretom Otoka u studenom 2021. godine prijavilo na Javni poziv za prijavu projektnih prijedloga i projekata poticanja razvoja civilnog društva na otocima u 2021. godini, javlja portal Pokret Otoka.

Na Silbi i Ižu ukupno živi manje od 1.000 stanovnika. Ideja o projektu nastala je tijekom energetske akademije na Korčuli, gdje je ispisan i prvi draft prijedloga projekta. Osim Silbe i Iža Gradu Zadru pripadaju i otoci Rava, Molat, Ist, Premuda i Olib, na kojima se stvara kritična masa zainteresirana da otoke Grada Zadra povede u energetsku tranziciju i izradu agende za prijelaz na čistu energiju. Projekt je prvorangiran na ljestvici svih prijavljenih projekata s ukupno 94 boda. Ukupna vrijednost projekta je 45.426,88 kuna, a sredstvima MRRFEU sufinanciran je iznos u vrijednosti od 45.016,52 kuna.

Društvo Samotvorac je nositelj projekta, a Udruga mladih Tarabuži Iž i Pokret Otoka su partneri. Planirana provedba projekta je od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine. Voditeljica projekta je Paula Bolfan, članica Društva Samotvorac sa Silbe, zaposlena na mjestu koordinatorice u Pokretu Otoka.

Prvi korak projekta je provedba mapiranja znanja i potencijala putem anketiranja i intervjua vlasnika nekretnina na otocima Silbi i Ižu. Rezultati analize dobivenih podataka služiti će za daljnje osvještavanje zajednice te pokretanje konkretnih aktivnosti lokalnog stanovništva u energetskoj tranziciji.