Sinoć na kraju sjednice, koja je uz brojne prekide trajala 13 sati, nije prošla točka o privremenom zaustavljanju projekta nove zaobilaznice, koja je na zahtjev Nezavisne liste Enia Meštrovića po žurnom postupku uvrštena na dnevni red.

- Ovom cestom ne dobivate ništa jer niste rasteretili promet koji dolazi na isto čvorište. Koliko god imamo ingerencije, ovo vam neće proći dok god sam ja u ovom sazivu. Imate 40 godina star projekt koji sve rješava. Riječ je o vojničkom putu koji je prohodan i za koji ne treba otkupljivati toliko zemljišta.

On vodi iznad Bokanjca preko Gaja i izlazi na Kožino i Šepurine, predstavio je svoj alternativni prijedlog Meštrović. Predsjednica njegovog kluba Adela Frank dodala je kako oni nisu protiv širenja grada, ali se po njima ovakav projekt ne može nazivati zaobilaznicom.

Za pročelnika Darka Kasapa kriva je procedura kojom vijećnici traže privremenu obustavu ovog cestovnog zahvata.

- Inicijativa bi trebala ići prema Hrvatskim cestama kao investitoru, a nakon toga prema Zadarskoj županiji. Kad se povuče iz njihovog prostornog plana, onda može iz gradskog. Trasa je napravljena temeljem studije iz 2018. godine. U ovom dijelu DC306 (Ulica Hrvatskog sabora) u praksi je postala gradska prometnica i time izgubila status državne ceste, što je bio razlog zašto su HC napravile analizu i idejno rješenje. Druga cesta koju spominjete nije isključena, riječ je o gradskoj prometnici koju projektiramo u sklopu park šume Musapstan, rekao je pročelnik Kasap.

U pogledu same procedure s njim su se složili SDP-ovi vijećnici koji su ostali suzdržani oko ove teme.

- Nismo bili sigurni je li sve po zakonu pa smo zatražili mišljenje relevantnih stručnjaka. Rekli su nam kako GV nije nadležan za to. Projekt je u skladu s prostornim planom, zahtijevati izmjenu je moguće, ali neće se dobiti suglasnost Ministarstva, bez koje ne može ići u predložene izmjene. Također, potrebna je suglasnost Zadarske županije, a pitanje je hoćemo li je dobiti. Kao dugogodišnja vijećnica ne želim da GV ispadne politički nepismen. Ne sumnjam u dobru namjeru, ali mi moramo izabrati pravi put za to, objasnila je Irena Dragić razloge zbog kojih je SDP ostao suzdržan.

Anti Rubeši iz Akcije mladih zasmetalo je što se o Hrvatskih cestama i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture priča kao o "frajlama koje će se naljutiti i neće više dati novce za projekte u Zadru".

- Jesu li i oni HDZ? Pa nazovite ih i napravite što god je moguće da zaustavite ovako stupidan projekt, ako već niste bili u stanju zaustaviti katastrofu kod bolnice i novu na Žmirićima gdje će se pogodovati investitorima koji, eto, baš vole životinje, poručio je vijećnik Akcije mladih.

No uz protivljenje HDZ-a i suzdržani SDP, njihovi glasovi nisu bili dovoljni kako bi prošao zahtjev za obustavom projekta.

- Sve što smo dogovarali, dogovarali smo na naša tri zajednička sastanka, gradonačelnika sa svim klubovima. Upravo su nam na tom sastanku rekli na koji način da uputimo svoj zahtjev. Mi smo podržali toliko amandmana SDP-a, da oni na kraju ne bi ovo prihvatili. Ljudi su negativni i isključivi, koliko god imamo želju razgovarati sa svima, oni to ne prihvaćaju. Kažu da smo izglasali HDZ-ov proračun. To je toliko jadno. Da smo mi bili "pametni i pismeni" kao oni i glasali protiv, išli bi novi izbori za Gradsko vijeće. Ne razumijem kako su oni to mislili, to je čista matematika. Ovo je situacija u kakvoj nisi bio 30 godina, istaknuo je Meštrović, dodajući na naš upit kako ispadanje zaobilaznice iz prostornog plana nije bio njihov uvjet za izglasavanje proračuna, već amandmani koji su im prihvaćeni.