Vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća zaradio je dvije opomene predsjedavajućeg Bruna Milina zbog prozivanja pročelnice Dine Bušić.

Rubeša je prekoračio i vrijeme izlaganja kako bi objasnio kako Odjel za kulturu i sport dijeli novac za javne potrebe, a vijećnici to ne smiju znati.

- Tražili smo ocjene članova Kulturnog vijeća kako bi znali koje su udruge zapostavljene, namjerno zapostavljene ili su pod patronatom dotične. Ocjene bi trebale biti javne, ali tu je „komesarka" Tina Jurjako koja je jednim potezom izbacila amaterizam iz proračuna. Tako je nestala i naša tradicijska udruga Brodarica, zbog izostanaka jednog potpisa sa „77" papira koje trebate ispuniti, skenirati, poslati poštom... ubaciti u aplikaciju, govorio je Rubeša.

Prvi put se na sjednici Gradskog vijeća, umjesto pročelnice Mirjane Zubčić, pojavio njezin zamjenik Milslav Gazilj, koji je u Zadar stigao došao iz Zagreba na taj pravnički posao u gradskoj upravi, odnosno u Ured Grada Zadra.

 

On je pročitao odgovor kojeg je dobio od pročelnice za kulturu na traženje da im se dostave ocjene članova Kulturnog vijeća na predložene programe udruga.

- Pročelnica Bušić je kontaktirala s raznim institucijama jer je ispalo da ja tražim nešto protuzakonito. I ja ne smijem to sam vidjeti već moram pozvati sve predstavnike klubova vijećnika u njenu kancelariju.  I predstavnika te aplikacije. To je sramotno gospođo, grmio je s govornice Rubeša.

„Imajući u vidu da ocjene u pravilu nisu tajne, prema mišljenju kojeg nam je dostavio Ured za udruge Vlade RH i čiji smo odgovor čekali ovih dana, uvid moguće ostvariti samo pod jednakim uvjetima za predstavnike svih klubova zastupnika u Gradskom vijeću i to u prisustvu ovlaštene osobe gradske uprave za rad u sustavu Potpora plus Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Zaključujemo da se dakle može organizirati zajednički uvid u sustav i ocjene koje svim klubovima zastupnika u Gradskom vijeću može prezentirati djelatnik / djelatnica UO za kulturu i šport te na taj način omogućiti uvid u brojčane i opisne ocjene Kulturnog vijeća Grada Zadra", navodi se očitovanju pročelnice.

Na takav odnos prema vijećniku, burno i u svom stilu regirao je Rubeša.

Pročelnica Dina Bušić, kako doznajemo, spočitnula je predsjedniku Gradskog vijeća da je nije zaštitio od vijećnika Ante Rubeše.

P