Otplata kredita kojeg je uzela Turistička zajednica Grada Zadra za uređenje prostora bivše vojne bolnice ili, kako je u javnosti uvriježeno, palače Cedulin, očito je bila najveća financijska obaveza koja se mogla teško podnijeti u 2020., korona godini.

Bez očekivanog prihoda od boravišne pristojbe koju plaćaju turisti, TZ Grada Zadra dobila je odgodu plaćanja. I ne samo to već im je smanjenja i kamatna stopa HBOR-a, državne banke od koje su preko OTP banke 2017. godine dobili kredit uz kamatu od 4 posto na glavnicu od 1.289.891 eura.

Prije četiri godine obnovljen prostor postao je sjedište Turističke zajednice Grada Zadra i TZ Zadarske županije, a u prizemlju je otvoren Turističko informativni centar.

Za uređenje tog prostora, TZ Grada Zadra uzela je kredit od 1.289.891 eura. Otplata kredita produžena im je za godinu dana i do 2027. godine moraju vratiti kredit zajedno s Turističkom zajednicom Zadarske županije. Kreditna obveza otplate dugoročnog kredita u 2021. godini iznosi 1.245.971,45 kuna, informacija je koju smo dobili iz Ureda TZ Grada Zadra.

Oni tu obavezu dijele s TZ Zadarske županije koja je do kraja otplatnog roka zadužena na 3.2 milijuna kuna.

Direktorica Županijske TZ, Mihaela Kadija napisala je na novinarski upit kako oni redovito izvršavaju svoje obaveze.

- Iznos koji TZ Zadarske županije knjiži u iznosu 3,2 milijuna kuna kao obveze prema TZ Grada Zadra odnosi se na buduće obveze koje TZ Zadarske županije sukladno Ugovoru ima za refundiranje obveza TZ Grada Zadra za plaćanje predmetnog kredita kod OTP banke koji dospijeva u 2027.godine, navodi direktorica Županijske TZ.

Iako je prema tom ugovoru, TZ Zadarske županije preuzela 50 posto financijske obaveze kredita, oni nemaju pravo vlasništva.

Otplata kredita im je umjesto plaćanja najma, navodi se u revizorskom izvještaju TZ Grada Zadar. Založno pravo uz taj kredit upisan je na Turističku zajednicu Grada Zadra kojoj je Grad Zadar, kao vlasnik nekretnine, 2012. godine ustupio pravo korištenja bez naknade na 20 godina.

Što će biti nakon 2027. godine kada se otplati kredit?

Dakle ni TZ Grada nije vlasnik te nekretnine, ali je iznajmljuje Županijskoj. TZ Grada u vlasništvu ima dvije etaže zgrade u kojoj su prije imali sjedište, a koja je privremeno ustupljena Koncertnom uredu te su suvlasnici kuće s dvorištem u Petrčanima.