Prema načinu na koji je postavila pitanja HDZ-ova vijećnica Marija Petani, bilo je očito da je postavljeno kako bi se odgovorilo na provokativni naslov iz objave teksta na našem portalu pod naslovom Povijesna jezgra Zadra definirat će se isključivo kao turistička oaza.

HDZ-ova vijećnica Marija Petani ovako je pitala pročelnicu Dinu Bušić:

"Grad Zadar započeo je s planom upravljanja (nedostaje povijesnom jezgrom, op.a). Možete li nas izvijestiti o tome koje su aktivnosti već obavljene, koje se planiraju te hoće li javnost biti obaviještena? U proračunu Upravnog odjela za kulturu i šport sve je više stavki koje se odnose na očuvanje okoliša (umjesto kulturne baštine, op. a.) s obzirom da smo upisani na listi UNESCO-a. Koje su obaveze koordinacijske grupe i što je cilj Studija prihvatljivosti turističkih kapaciteta?", pitala je HDZ-ova vijećnica.

Pročelnica Dina Bušić je u svom odgovoru rekla kako sve povijesne jezgre imaju problem turizma. 

- To što smo uvršteni na listu UNESCO-a daje nam obavezu, ali i zadovoljstvo da tim alatom spriječimo najezdu turista i da izbalansiramo život u našem gradu. Studija prevenira najezdu turista i neka negativne učinke turizma, a s druge strane daje nam smjernice za održiv turizam, rekla je to pročelnica Bušić.

Njezin Odjel koordinira grupu za izradu Plana upravljanja povijesnom jezgrom koji bi trebao biti završen do kraja iduće godine. Iako se Odjel za kulturu bavi očuvanjem kulturne baštine, velik dio u tom planu, prema najavi Bušić, imat će drugi odjeli, gradske ustanove i poduzeća. Ona je istaknula kako i drugi gradovi imaju obavezu izrade plana upravljanja povijesnom jezgrom.

Planovi svih gradova se usklađuju u grupi za UNESCO da mogu djelovati u zaštiti baštine, kazala je pročelnica Dina Bušić koja, međutim, nije rekla osnovne stvari o tom planu kojeg treba izraditi, usvojiti i poslati na adresu UNESCO-a. 

Znači li da će ta studija pod naslovom Prihvatljivosti turističkih kapaciteta biti plan koji će se raditi u prvoj polovici godine? Procjena vrijednosti za izradu te studije je 580 tisuća kuna. Nema sumnje da su je dali iz Urbanexa koji je već za 190 i nešto tisuća kuna obavio istraživački dio. U njemu, su prema riječima, pročelnice Bušić sudjelovali građani, obrtnici, civilno društvo, ugostitelji...