Iz Grada Zadra javljaju kako projekt participativnog budžetiranja Grada Zadra „KVARTipo!" ulazi u svoju treću fazu. U proteklim danima napravljena je procjena posljednjih od ukupno 771 pristiglog prijedloga malih komunalnih investicija koje su građani poslali. Upravni odjeli Grada Zadra proteklih mjesec i pol dana temeljito su radili na tehničkoj i financijskoj evaluaciji ideja građana.

„Pristiglo je jako puno konkretnih, potrebnih i dobro osmišljenih projekata. Veliki broj predloženih projekata ulazi u ovaj projekt u smislu budžeta, trajanja realizacije i razina nadležnosti što znači da su građani vrlo brzo prihvatili našu inicijativu i shvatili smisao projekta. Hvala im što su odlučili sudjelovati u tako velikom broju već u prvoj godini provedbe i pokazali da itekako žele participativnu demokraciju te izravno odlučivati kako se troši dio proračunskog novca. Naša je obaveza da sve izglasane projekte i realiziramo", poručio je gradonačelnik Branko Dukić.

Svaki pojedinačni pristigli projekt predstavit će se građanima u sklopu prezentacije na javnim tribinama. Prikazat će se procjena troška projekta, procedura, objasniti razine nadležnosti te odgovoriti na upite građana vezane uz konkretni projekt. Prikazat će se i oni pristigli prijedlozi koji nisu u nadležnosti Grada kako bi građani dobili detaljniji uvid te sljedeće godine mogli još preciznije poslati svoje ideje.

S obzirom na to da je ovo prva godina projekta „KVARTipo!" i da je pristigao velik broj ispunjenih obrazaca, umjesto u prosincu, tribine će započeti i održavati se u siječnju i veljači 2022. godine. Predstavnici Gradske uprave doći će u svaki od 37 mjesnih odbora, prikazati prijedloge, porazgovarati s građanima nakon čega će se na tribinama izglasati projekti za realizaciju.

Tribine će se održati po sljedećem rasporedu:


Siječanj 2022.

12.01. Crno, Dračevac, Ploča
15.01. Silba, Olib, Premuda
18.01. Crvene kuće, Arbanasi
20.01. Kožino, Petrčane
24.01. Smiljevac, Stanovi
26.01. Bokanjac, Novi Bokanjac
29.01. Molat, Brgulje, Zapuntel, Ist

Veljača 2022.

01.02. Ričina, Sinjoretovo
03.02. Višnjik, Vidikovac
07.02. Jazine I, Jazine II
09.02. Diklo, Puntamika
12.02. Vela Rava, Mala Rava, Veli Iž, Mali Iž, Mali Iž Porovac
15.02. Maslina, Plovanija
17.02. Poluotok, Voštarnica
22.02. Brodarica
24.02. Bili Brig

Iz gradske uprave napominju kako će se javne tribine održavati sukladno u tom trenu važećim epidemiološkim mjerama za zatvorene prostore, ne odbacujući mogućnost održavanja na otvorenom gdje je dopušten veći broj sudionika.

Vrijeme održavanja javnih tribina i ostale važne informacije bit će objavljene na službenoj internetskoj stranici Grada Zadra, kao i na društvenim mrežama projekta „KVARTipo!": Facebook, Instagram.