U Programu građenja komunalne infrastrukture na području Grada Zadra za 2022. godinu, koji je predložen za usvajanje na proračunskoj sjednici Gradskog vijeća, naišli smo na iznos od pola milijuna kuna za Obalu kralja Petra Krešimira IV., poznatiju kao zadarsku rivu.

S obzirom na to da nam je poznato kako su sredstva za njezinu sanaciju osigurana kroz EU i nacionalni doprinos, pitali smo resornog pročelnika Darka Kasapa na što se to odnosi.

- Riječ je o iznosu koji će biti kandidiran prema EU sredstvima, a s kojim planiramo u postojećim gabaritima, bez nekakvih dramatičnih zahvata, izvesti hortikulturno uređenje i novo navodnjavanje za zelenilo te urediti postojeće pješačke staze, a potencijalno i biciklističke, rekao nam je Kasap.

Kada smo zastali na spomen biciklističkih staza, Kasap je istaknuo kako se o tome trenutno samo razmatra.

- To je još jedna tema koju ćemo prokomentirati s konzervatorima i Društvom arhitekata Zadra kao onima koji će nam dati svoje sugestije i mišljenje. Nakon što donesemo zaključke, odabrat ćemo krajobraznog arhitekta. Intenzivno ćemo raditi na ovom projektu kako bi pratio dovršetak obnove rive, poručio je resorni pročelnik.

Dodajmo kako je uz zeleni pojas rive potrebno razmišljati i o komunalnom obogaćivanju gata koji će se vratiti u povijesne dimenzije.