Gradska uprava zaprimila je tek 17 prijedloga građana za "Nasmiješeno sunce", što je identično broju kategorija za koje se dodjeljuju ovogodišnje nagrade najuspješnijima u ostvarenju turističke sezone. Broj je tako opet postao dvoznamenkasti nakon prošlogodišnjeg rekorda od čak 119 prijedloga građana i pravnih osoba.

-  Od pristiglih 17 prijedloga građana i pravnih osoba, njih nekolicina je predlagalo samo jednu kategoriju, dok je većina istih dalo svoje prijedloge u više kategorija koje se ocjenjuju i/ili nagrađuju. Tako smo u kategoriji najbolji caffe bar i najbolji konobar dobili po šest prijedloga, u kategoriji najbolji restoran četiri prijedloga, najbolji čistač tri prijedloga, najbolja konoba dva prijedloga, najbolji kuhar jedan prijedlog, najbolji prodavač jedan prijedlog, najbolji spasilac jedan prijedlog itd. Bitno je napomenuti i to da sukladno Pravilniku o dodjeli nagrada u akciji "Nasmiješeno sunce" pravo predlaganja imaju svi građani, ali da rezultati glasovanja nemaju presudan utjecaj na Povjerenstvo koje provodi stručno ocjenjivanje. Sukladno navedenom, Povjerenstvo je i ovu godinu uvažilo nekoliko prijedloga građana, a za one kategorije za koje nismo dobili prijedloge građana, Povjerenstvo je predložilo kandidate za koje smatra da svojim radom i kvalitetom zaslužuju dobiti priznanje. I ovu godinu će u većini kategorija biti dodjeljena priznanja, odgovorila je na naš upit Ivana Dadić, voditeljica odsjeka za informiranje i odnose s građanstvom Grada Zadra.

Posjetimo, laureati se biraju u kategorijama: najkvalitetniji ugostiteljski objekt (restoran, konoba, caffe bar, noćni bar), novi suvenir, najljepše uređeni izlog trgovine, najuređeniji balkon/vrt, najuređenija benzinska postaja i djelatnik godine (najbolji turistički vodič / informator, najbolji kuhar, najbolji konobar, najbolji prodavač, najbolji policajac / inspektor, najbolji čistač, najbolji djelatnik turističke agencije, najbolji spasilac na plaži). Nova ovogodišnja kategorija "najbolji spasilac na plaži" dodana je odlukom Gradonačelnika kojom je došlo do izmjene Poslovnika u studenom ove godine.

Osim navedenih kategorija, mogli su se dati i prijedlozi za dodjelu posebnog priznanja subjektima i institucijama za izniman doprinos u odvijanju turističke sezone. Svečanost uručivanja nagrada laureatima za ovu godinu planira se organizirati u tjednu između Božića i Nove godine.