U organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova u dvije dvorane Kneževe palače održana je panel rasprava s građanima u okviru Konferencije o budućnosti Europe pod nazivom „Pripremajući se za sutrašnjicu: Globalna i regionalna uloga EU u odgovoru na transnacionalne izazove".

- Zadar je grad koji se od samog ulaska u EU brzo i efikasno prilagodio i uz pomoć EU svoj razvoj višestruko ubrzao u odnosu na samostalne mogućnosti. Od samog ulaska u članstvo nalazimo se u samom vrhu hrvatskih gradova po ostvarenim razvojnim projektima financiranih EU sredstvima i spremno dočekujemo nove prilike. Raduje nas biti domaćinom današnje konferencije i panela u kojima naši građani daju doprinos raspravi o jačanju uloge Europske unije kao odgovornog globalnog predvodnika. Posebno me raduje današnji interes za ovu konferenciju među mladima, rekao je Dukić.

Panel je otvorio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, a video poruku poslala je ipotpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, ujedno i supredsjedateljica Izvršnog odbora Konferencije o budućnosti Europe. izravno se video vezom uključila zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, a uživo su napanelu sudjelovali i zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić te rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican.

U razgovoru s građanima, koji se organizira u sklopu aktivnosti koje se provode u okviru Konferencije o budućnosti Europe, namjera je potaknuti promišljanja i raspravu, posebno među mladima, o pitanjima poput trebamo li snažnu geopolitičku Europu i koja je strateška važnost politike proširenja za Europsku uniju u cjelini. Panel su pratili i studenti zadarskog sveučilišta, te učenici nekoliko srednjih škola.