U subotu u ranim večernjim satima održano je ocjenjivanje eno-gastro ponude na ovogodišnjem Adventu, a nakon zbrajanja glasova stručni žiri je uručio nagrade u vidu diploma i vrhunskih vina, najboljim po kategorijama. Ove godine nagrade su se dodjeljivale u šest kategorija i to u tri gastro te tri kategorije namijenjene pićima. 

Uz prigodne diplome koje je udruga Vinum podijelila najboljima, za nagradni fond pobrinula se i Udruga zadarskih vinara koja je nagradila najbolje ugostitelje sa vinima zadarskog kraja. Prigodno su uručena poklon vina vinarija; Degarra, Fiolić, Glavić i Kraljevski Vinogradi. Vinari zadarskog kraja oduvijek su velika potpora raznim manifestacijama ne samo na našem području, već i na područje cijele Hrvatske te šire, a kako vidimo i sve su zastupljeniji u ponudi ugostitelja na Adventu, što je potpuno zasluženo s obzirom na sve veće osvajanje međunarodnih nagrada za kvalitetu.

Žiri je ove godine došao do odabira najboljih teže nego ikada, s obzirom da je kvaliteta iz godine u godinu sve bolja i bolja. Kako ima onih koji su se posebno istaknuli, valja ih i nagraditi, a upravo to je i bio cilj ovog ocjenjivanja.

U kategoriji najboljeg kuhanog vina zadarskog Adventa pobjedu odnosi kućica: "Mistletoe", dok su drugo i treće mjesto osvojile "Slavonska čarolija" i "Christmas Night". Kuhano vino je omiljena kategorija svakog Adventa, a s obzirom na maštovitost ugostitelja u korištenju dodataka jedna i od najzanimljivijih.

Najkvalitetniju i najraznovrsniju ponudu pića zadarskog Adventa nude pak, pobjednik "Picnic Winter House", te drugoplasirani i trećeplasirani "Finger bar" i "Mala kućica". Ocjenjivala se kvaliteta, ali i kvantiteta ponude svih vrsta napitaka ponuđenih na kućicama.

U kategoriji najboljeg slanog jela, dominirali su gurmanski burgeri, a najbolje jelo stiže iz kućice "Picnic Winter House", i to Blackie burger, koji je već nekoliko godina dominantni burger Adventa. Drugoplasirana je kućica "Oštrozimlje" sa burgerom Stills, dok je trećeplasirana "La Famiglia Meets Congo" sa burgerom La Famiglia.

U kategoriji slatkih jela, najbolje slatko jelo zadarskog Adventa odlazi kućici Finger bar sa tortom od sira, a drugi i treći su Lords`s House te Santa`s House, obje sa fritulama.

- Ponuda jela je sve bolja, sve je više tih autohtonih namirnica, što smo u konačnici i ocjenjivali. Interes nam je da sve ono što proizvodimo u županiji, tu i prodajemo i da budemo prepoznatljivi, komentirao je nakon dodjele Renato Kraljev.

Ove godine, po prvi puta su se dodjeljivale nagrade za najautohtonije jelo i najautohtoniju ponudu pića Adventa, kojima je cilj započeti postepeno graditi eno-gastro karakter i istaknuti zadarski Advent u moru ostalih Advenata.

Jednoglasna odluka žirija donijela je nagradu najautohtonije hrane u ruke "Maloj kućici" sa divljači u pecivu, dok je njihova široka ponuda zadarskih brendova, zastupljenih kroz ponudu pića osigurala "Maloj kućici" i nagradu najautohtonije ponude pića.

- Smatram da smo došli do točke od koje je potrebno ići dalje i graditi autohtoni karakter Adventa i graditi njegovu prepoznatljivost. Međutim, samo smo jednu nagradu dodijelili jer znamo da još puno ugostitelja mora ubaciti u ponudu popriličan broj lokalnih proizvođača, što vina, što žestica, piva itd. Što se tiče kuhanih vina, bilo je malo ponavljanja. Mistletoe, primjerice, ima dobru recepturu jer su nagrađeni i prije dvije godine. Neki su se podigli, neki su se možda mrvicu unazadili, međutim, generalno gledano, svi proizvođači kuhanih vina su jako napredovali od one prve godine kada smo ocjenjivali. Gotovo da smo imali veliki problem odabrati pobjednike i da se nismo mogli dogovoriti, na kraju smo čak imali i pripetavanje za prva tri mjesta, otkrila je članica žirija, Manuela Plohl.

Zahvaljujući činjenici da ove godine uopće nije bilo kućice sa niskim ocjenama, iz udruge Vinum poručuju kako se unaprijed vesele ocjenjivanju sljedeće godine za koje su uvjereni da će biti još naprednije, kvalitetnije, raznovrsnije, maštovitije, ali i autohtonije u smislu razvijanja lokalnog prepoznatljivog karaktera samog Adventa.