Na jučerašnjem sastanku klubova vijećanika s gradonačelnikom Brankom Dukićem i pročelnikom za financije Ivanom Mijolovićem oko proračuna za 2022. godinu uime Kluba SDP-a nazočili su Daniel Radeta i Nino Mrčela. Njihovim amandmanina u segmentu socijale predviđaju se jednokratna pomoć učenicima u riziku od siromaštva, božićnice i uskrsnice umirovljenicima s primanjima manjima od 2.500 kuna te besplatan javni prijevoz za korisnike socijalne skrbi i beskućnike. U školstvu se predlažu besplatne higijenske potrepštine za učenice, povećanje broja stipendija i njihovog iznosa, a u gospodarstvu dodatna sredstva za energetsku učinkovitost, povećano poticanje poduzetništva, razvoja otoka te smanjenje cijena zakupa javnih površina i poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zadra za 30 % u zimskom periodu, na što bi otišlo 2 milijuna kuna.

U graditeljstvu najveći projekt trebala bi biti izgradnja garaže na Ravnicama, koja bi se gradila sredstvima Grada i iz zadržane dobiti Obale i lučica. U 2022. godini za pripremu zemljišta, izradu projektne dokumentacije i ishodovanje potrebnih dozvola izdvojilo bi se između 500.000 i milijun kuna.

Kao otvorena pitanja ostavili su pregovore s s Tankerskom plovidbom oko otkupa zemljišta na Mornarici, nastavak financiranja EU projekta POKRET+, nabavku aplikacije za otvoreni i transparentni proračun te povećanje sredstava Udruzi dobrovoljnih darivatelja krvi Kalelarga. Letimičnim pregledom može se zaključiti kako su amandmani Kluba koji zastupa petoro vijećnika "teški" oko 10 milijuna kuna.

Klub nezavisne liste Konji ostao je pri svojim zahtjevima, među kojima su obvezna izrada novog GUP-a i zaustavljanje kaosa u građevini, projekt novog humano-urbanog kvarta, ali i vrtić u Diklu, nogostup u Petrčanima, uređenja parka Žmirići, urbano uređenje parka Kapetanskog itd. Niti jedan prijedlog nije odbijen a na sastanku s pročelnicima u petak vidjet će se što je moguće realizirati već u sljedećoj godini.

- Postoje objektivni problemi poput imovinsko-pravnih odnosa u slučaju parka Žmirići, uvjeta konzervatora za park Kapetanski, prostornog plana za vrtić na Diklu. Za njega bi se napravilo projekt pa kandidiralo prema EU fondovima, što znači da se neće realizirati u sljedećoj godini, ali treba napraviti ono što se već sada može, rekao nam je jutros Enio Meštrović.

Pričalo se i o KK Zadar, koji bi u sljedećoj godini trebao dobiti pet milijuna kuna. Ulaskom Nadzornog odbora i dovođenjem sportskog direktora pokušat će se racionalno poslovati i smanjivati stavke tamo gdje je moguće. Razmatra se povratak treninzima u Jazinama te izravna naplata ulaznica, od kojih prihod sada ide na račun Višnjika.