Jučer od podne do 17 sati trajao je dogovor oko gradskog proračuna za 2022. godinu između gradonačelnika Branka Dukića s pročelnikom za financije Ivanom Mijolovićem i klubovima vijećnika.

Ostali pročelnici morali su biti na poslu i čekati da ih se pozove, a u 15 sati su dobili vijest da ovi još nisu završili te su sretni pohrlili svojim kućama. Sastanak ih čeka u petak. Od njih će se tražiti rokovi za sve projekte i prijedloge, tzv. amandmane na koje je Dukić morao odgovoriti još u utorak.

- Oni i dalje pružaju otpor, a mi inzistiramo na nekim svojim prijedlozima i nećemo se dizati ako se usvoje. Neke su prihvatili jer su već dugo to problemi koje su trebali sanirati, doznajemo od ustrajnog pregovarača u ime Kluba Akcije mladih Ante Rubeše.

Činjenica je da Grad Zadar u proračunu nema predviđen novac za tzv. projekte, čak ni manje komunalne zahvate, poput obnove gradske prometnice, a da ne čekaju novac iz EU fondova. Istina je kako se iznosi za proračunske korisnike i programe javnih potreba ne mijenjaju naviše jer se i gradska blagajna izvornih prihoda ne povećava unatoč bujanju graditeljstva.

Svi su klubovi imali svoje prijedloge i objavili ih javno osim Kluba vijećnika HDZ-a, čiji Dado Burčul nije imao primjedbe na već sastavljen proračun. Pročelnik Mijolović je u zakonskoj formi proračun napravio do 15. studenog, a klubovi su pozvani na tzv. dogovor dan ranije. Gradski proračun morao bi se donijeti na sjednici 22. prosinca. Ukoliko zapne, postoji i rezervni rok od 8 dana.

Osim Marka Pupića Bakrača koji je izašao iz Gradskog vijeća, tražeći ponovne izbore, ovi dogovori koji očito nose privid suodlučivanja u novom zadarskom političkom modelu, potvrđuju da većina vijećnika nije za raspuštanje Vijeća. Uz uvjet da ih se odobrovolji oko njihovih amandmana. Na potezu su gradski pročelnici.