Na granici Novog Bokanjca i Briševa u tijeku su radovi na izgradnji pristupne ceste za buduće sklonište za napuštene životinje. Sukladno ugovorenom roku od 60 dana, radnici tvrtke Cestogradnje cestu bi trebali dovršiti do kraja godine.

- Izgradnja pristupne ceste prvi je, ali vrlo važan korak u cjelokupnom projektu izgradnje Skloništa za napuštene životinje. Vrijednost radova iznosi 200.350,60 kuna bez PDV-a, a financira ih Zadarska županija, rekao nam je Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije, koja je projekt izgradnje zadarskog azila preuzela od Grada Zadra.

Četiri hektara površine, na kojoj će se azil prostirati, prije dvije godine darovalo im je Ministarstvo državne imovine. U srpnju ove godine ishodili su građevinsku dozvolu, a u proračunu za sljedeću godinu planirali su iznos od čak 10,7 milijuna kuna za gradnju i opremanje azila. Velika cifra zbroj je striktnih uvjeta kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje, poput grijanog poda.

- Za sljedeću godinu planiramo započeti izgradnju samog Skloništa za životinje, s tim da će za to prethodno biti potrebno dobiti spremnost odnosno suglasnost svih jedinica lokalne samouprave za sufinanciranje izgradnje i održavanje Skloništa. S obzirom na prilično zahtjevne uvjete temeljene na Zakonu o zaštiti životinja kojom je regulirana izgradnja i upravljanje Skloništima za životinje, a što u konačnici značajno poskupljuje izgradnju Skloništa, zatražili smo od Ministarstva poljoprivrede da se kroz Program ruralnog razvoja omogući financiranje ovakvih objekata, što je načelno i prihvaćeno. Svjesni smo važnosti brige za nezbrinute životinje te, poštujući svu zakonsku proceduru, poduzimamo potrebne radnje kako bi buduće Sklonište za napuštene životinje što prije započelo s radom, istaknuo je Segarić.

Uzimajući u obzir procjene trajanje te procedure i izvođenja radova od 6 do 9 mjeseci, najoptimističniji scenarij za to je kraj 2022. godine. Prema projektu Konusa, buduće sklonište moći će prihvatiti 200 pasa, a uredit će se i prostorije za smještaj mačaka. Novi azil imat će urede za osoblje, ali i veliko dvorište koje će služiti za slobodno kretanje i socijalizaciju životinja s udomiteljima i volonterima. U njemu bi svoje mjesto trebale pronaći i četiri volonterke iz Udruge za dobrobit i zaštitu životinja "Zadarske šapice" koje se, uz pomoć donatora, brinu o stotinjak pasa smještenih u ilegalnom objektu na Žmirićima.

- Nadamo se boljitku azila i boljem mjestu u kojem bi svaki pas imao svoju nadstrešnicu. Naravno, htjeli bismo se uključiti u rad novog azila, no nemamo nikakvih informacija o tome, rekla nam je jedna od njih, Davorka Šopić.

Svjestan važnosti njihovog rada, Segarić nam je potvrdio kako će se pronaći način na koji će "Zadarske šapice" biti uključene u rad novog azila.