Odjel za pedijatriju po prvi put u RH opremljen je najnovijim gastroenterološkim stupom prilagođenim za naše najmanje pacijente, pohvalili su se iz zadarske bolnice još jednim medicinskim uređajem najnovije generacije. Predstavnika proizvođača predstavio ga je jučer na Dan sv. Nikole, zaštitenika među ostalim i djece.

Uz novi endoskopski sustav EVIS X1 Olympus, uvodi novu dimenziju tehnologije namijenjene potrebama endoskopije čiji je cilj donijeti revoluciju u načinu na koji se bolesti gornjeg i donjeg probavnog sustava te respiratornog sustava mogu otkriti, karakterizirati i liječiti.

Uređaja je  kupljen za 1.016.778,83 kuna, a novac je preko Zadarske županije proslijeđen iz tzv. decentraliziranih sredstava za zdravstvo.

Ključni cilj tehnologije je rano otkrivanje karcinoma i smanjenja smrtnosti. Također primjenom nove tehnologije raspona svjetlosti omogućuje prikaz većih krvnih žila u slojevima ispod submukoze i omogućuje bolju vizualizaciju mjesta krvarenja što rezultira da endoskopičar jednostavnije može odabrati prikladno mjesto za biopsiju uz manji rizik krvarenja, osobito tijekom bronhoskopije.

Gastrointestinalni sustav prestavlja izazove za održavanje stabilnosti i izoštrenosti endoskopske slike pri kojem tehnologija konstantne oštrine endoskopske slike omogućuje precizna promatranja širokim fokusom i besprijekornim povećanjem.

Ova poboljšana vidljivost i kontinuirano oštra slike smanjuje potrebe za prilagođavanjem fokusa kako bi endoskopska procedura bila praktičnija te može doprinijeti lakšoj identifikaciji i sigurunijoj dijagnozi abnormalnosti.

Jedinstvena platforma s integriranom tehnologijom 5 LED svjetla u videoprocesor uz poboljšane značajke korištenja i još veću svestranost endoskopa sustav EVIS X1 pruža optimalnu podršku za kliničku učinkovitost pri kojoj korisnicima omogućuje bolju vidljivost zahvaljujući novim tehnologijama za obradu slike koja povećava vidljivost potencijalno sumnjivog tkiva primjenom novog efekta čime se poboljšava boja, struktura i svjetlina, objavljeno je za one koji nešto znaju o tehnologiji na stranici Opće bolnice Zadar.