U petak, 3. prosinca oko 12 sati u Zadru na predjelu Voštarnice, dvije nepoznate ženske osobe su došle kod 86-godišnjaka kojem su se lažno predstavile kao djelatnice u zdravstvu i ponudile zdravstveni pregled. 

Oštećeni je ponudu prihvatio te ih pustio u svoj stan. Dok ga je jedna žena "pregledavala", druga je iskoristila nepažnju 86-godišnjaka i tragala za plijenom. Kada su zasad nepoznate osobe otišle, 86-godišnjak je utvrdio da mu nedostaje nekoliko desetaka tisuća kuna. U tijeku je kriminalističko istraživanje.

Starije osobe su nerijetko žrtve ovakvih kaznenih djela prijevare. Razlozi su vrlo često odmakla života dob, nemoć, samostalno stanovanje, te neupućenost i nepažnja.
Radi se o prijevarama koje čine osobe koje dolaskom na kućna vrata i razgovorom s potencijalnom žrtvom nude različite usluge i pogodnosti. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, dozvoljavaju nepoznatim osobama ulazak u kuću i postaju žrtve prijevara.

Unatoč obavljenim uhićenjima počinitelja takvih kaznenih djela, uvijek postoji mogućnost pojavljivanja novih osoba s namjerom počinjenja prijevare na štetu starijih osoba.

U cilju sprječavanja takvih događaja, zadarska policija savjetuje građanima:

- ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ

- ukoliko se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati Vam na uvid

- ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje Vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom prodaje predmeta po "povoljnim" cijenama (npr. uređaja za masažu, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim pod izlikom bolesti, traženja milostinje i sličnog - jer se time izlažete riziku

- kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži

- zabilježite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila

- zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke i slično)

- odrasli članovi obitelji koji brinu o starijim osobama, trebali bi ih upozoriti na navedene situacije i savjetovati ih o ponašanju.

Posumnjate li u osobe, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192!