Nakon provedene istrage Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je podiglo optužnicu protiv četvorice (1963., 1965., 1978. i 1978.), povezanih s najvećom plantažom marihuane na zadarskom području i šire.

Iz DORH-a su priopćili kako se okrivljenicima stavlja na teret da su od rujna 2020. godine do kraja kolovoza 2021. godine, u Zadru i Islamu Grčkom; na dijelu čestice zemlje na kojoj je tvrtka prvookrivljenika prijavila dopuštenu sadnju industrijske konoplje; postupili sukladno prethodnom međusobnom dogovoru u cilju da se nepripadno materijalno okoriste proizvodnjom i daljnjom prodajom droge na ilegalnom tržištu (protivno odredbi čl. 3. st. 1. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga).

Nakon što je drugookrivljenik povezao trećeokrivljenika i četvrtookrivljenika s prvookrivljenikom (vlasnik jednog trgovačkog društva i zakupac dijela čestice zemlje u vlasništvu Republike Hrvatske) tereti ih se da su zajednički stvorili plan kako će na dijelu tog polja tj. na površini od 21 000 kvadratnih metara zasaditi i uzgojiti konoplju tipa droge marihuana.

Trećeokrivljenika se tereti da je za posao sadnje droge marihuane osigurao novčana sredstva, te pribavio najmanje 7728 sjemenki konoplje tipa droge marihuane, kao i materijal potreban za izgradnju plastenika neophodnog za rast sadnica droge marihuane. Tereti ih se da su zajedno izgradili plastenik i angažirali više osoba koje su sadile sjemenje u plastične posude.

Prvookrivljenika, drugookrivljenika i četvrtookrivljenika se tereti da su zalijevali tako posađene sadnice i brinuli se o njihovu rastu, dok se trećeokrivljenika tereti da je financirao troškove podizanja sadnica, kao i plaćanje radnika na plantaži, za što je prvookrivljeniku isplatio više od 100.000,00 kuna. Stavlja im se na teret da su posadili najmanje 7728 sjemenki konoplje tipa marihuane na dijelu zemljišta te da su vodili brigu o rastu i uzgoju posađenih biljaka konoplje tipa marihuane čije lišće i cvjetni vrhovi sadrže više od 0,3 posto tetrahidrokanabiola (THC-a), a te biljke su narasle do visine u prosjeku od oko 163 cm i sadrže 8.860,15 kilograma droge marihuana.

U optužnici zbog počinjenog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi neovlaštenom proizvodnjom i prometom drogama, podignutoj 23. studenoga, predloženo je produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Kako doznajemo od Davora Dubravice, glasnogovornika Općinskog suda u Zadru a ujedno i suca koji je o tome odlučivao, prijedlog je prihvaćen s datumom 24. studenoga. 

Četvorka je na to rješenje podnijela žalbu na koju se čeka odgovor.