"Plesali su jedno ljeto", tako bi se mogla parafrazirati tinejdžerska ljubav (iz istoimenog romana i filma) koja je vladala između tzv. većine vijećnika.

Ona je jučer javno i pokopana, nažalost preko modernog komunikacijskog kanala lokalnih političara - društvenih mreža, a svoj epilog je imala u onoj povijesnoj „zavadi pa vladaj".

Unatoč nadi malobrojnog biračkog tijela da će se barem osvježiti stanje vladavine u Zadru, ukorijenjeno u oglednom modelu, HDZ je opet pobijedio. Bacili su mrvice većini vijećnika koji su se oko njih međusobno poglođali.

Pokazala je to jučerašnja sjednica Gradskog vijeća kojoj je koronavirus poslužio kao i u svemu drugome, opravdanje za povlačenje. Kostur je bio a tko drugi nego KK Zadar, a glavni junak Robin Hood. On, kao što je poznato, krade od bogatih, u ovom slučaju neprikosnovenih da bi dao siromašnima. Božićnica umirovljenicima isto je kao uskrsnica koju im je podario HDZ-ov gradonačelnik uz velike napore da par stotina kuna daje samo onima koji primaju ponižavajući minimalac penzije od Države.

Zadarska politička priča nastavlja se u novim oblicima iluzije. Aktualne gradske vlasti daju privid građanima da oni mogu predlagati promjene u urbanom prostoru, a tu su magiju dali i gradskim vijećnicima. Suprotno zakonu o proračunu i funkcioniranju lokalne samouprave, tzv. većini bačena je ješka. Njima je ponuđeno da za novi proračun predlažu projekte u iznosu proporcionalnom visini postotka osvojenih glasova.

Znaju u Medulićevoj da im je proračun 2022. "biti ili ne biti" pa su lukavo u tu priču uvalili većinu vijećnika koji su zaboravili da nisu osvojili izvršnu vlast. Oni je trebaju kontrolirati i pokazati koliko je sposobna ili nemušta. Na takav način HDZ-ov model upravljanja Zadrom neće doživjeti niti simboličnu transformaciju nakon prvog i jedinog čina većine vijećnika. Oni su uspjeli srušiti natječaj za ravnateljsko mjesto u Znanstvenoj knjižnici s nataloženim HDZ-ovskim kadrovskim potpisom koji je pripadao jednom čovjeku.

U tome svemu važnu ulogu je imao sad već bivši gradski vijećnik Marko Pupić Bakrač. Njegov odlazak iz Gradskog vijeća, traženje novih izbora -  samo su već poznati obrasci političke prakse i aktivističkog pristupa. Međutim, Marko Pupić Bakrač izrazio je skepsu u rad Gradskog vijeća u kojem, kako je kazao, ima hrpa egotripera koji promoviraju sami sebe. Među takve je svrstao i predsjednika Gradskog vijeća Marka Vučetića kojem je, prema Pupiću Bakraču, važnija njegova filozofija nego borba za prava građana.

Poučak Marka Pupića Bakrača za sada je najprecizniji doživljaj onoga što vide i osjećaju građani Zadra. Neki su razočarani, drugi likuju, treći se naslađuju... a svi se kunu u Zadar.