Sjednica Gradskog vijeća nastavljena je nakon Aktualnog sata iako je predsjednik GV-a Marko Vučetić najavio kako bi se mogla prekinuti ako ne uđu vijećnici SDP-a, koji su s COVID potvrdama zapeli na ulazu koji je blokirala Marjana Botić.

Pročelnik Ivan Mijolović predstavio je izmjene i dopune proračuna koje su pale na pretprošloj sjednici. Rast od poreza narastao je 19 milijuna kuna te pomoć 16 milijuna. Najveći iskorak od poreza na dohodak za 7,5 milijuna kuna, a porez s imovinu najveći je od prometa na nekretnine.

Najznačajnija pomoć stigla je od Hrvatskih voda za izgradnju oborinskih voda na Novom Bokanjca. Od rashoda koji su povećani Mijolović je spomenuo kapitalnu pomoć KK Zadar od tri milijuna kuna.

Adela Frank priložila je dva amandmana u ime Kluba nezavisnih vijećnika Enija Meštrovića, a obrazložio ih je sam Meštrović.

- Rebalans je rađen bez rasprave iako nema nitko većinu. Stavljeni smo pred gotov čin. Za proračun ćemo tražiti široki konsenzus. Za rebalans smo predložili amandman jer su iz kluba netransparentno radili u vrijeme kada je najavljeno održavanje rebalansa. Riješili su se igrača kojeg se moglo osposobiti, isplatila mu se odšteta od dvije plaće, a doveden je drugi igrač za kojeg ne možemo garantirati. Sve u netransparentnim uvjetima. Rebalans smo htjeli podržati, ali napravljena je nova greška u koracima pa ovo nije moglo proći bez penala. To je obrazac kako ćemo se dalje ponašati prema svima u gradskim poduzećima. Želimo postaviti KK Zadar na zdrave noge, ali uz zdravije ponašanje u budućnosti, rekao je Enio Meštrović, koji je spomenuo kako je Ante Rubeša sudjelovao u prijedlogu.

- Moramo imati budžet koji grad može podnijeti. SDP nas je prozvao da smo podijelili funkcije. To je fantastično, za 0 kuna nam svatko spominje mater. SDP je rekao da neće sjesti sa zločinačkom organizacijom, ali je sjeo kad se raspravljalo o proračunu, pa im ja poručujem da su izdajnici kao i mi. Skida se 500.000 kuna od KK Zadar, koje ide božićnicama za umirovljenike s mirovinama manjim od 2.000 kuna. Ako to ne prođe, ide drugi amandman, KK Zadar se odvaja, novac ide tetama, Adventu i drugima, a klub - fuck off, pojasnio je Meštrović.

Damir Burčul uime vijećnika HDZ-a rekao je kako su bili na sastanku s KK Zadar. Prema njegovim riječima, skidanje 500 tisuća je ocijenjeno korektnim, ali nije korektno prijetiti skidanjem cijelog iznosa.

- Mi ćemo kao klub podržati amandman, to sam ti odmah rekao, poručio je Burčul u obraćanju Meštroviću.

Dukić je zahvalio jer se ne želi rušiti cijeli rebalans u cjelini.

- Zahvalio bih ti što ste preuzeli dio odgovornosti za KK Zadar. Podržavam amandman i zahvaljujem svima koji žele glasati za rebalans, rekao je Dukić, čime je on postao sastavni dio prijedloga.

Vučetić je u raspravi rekao da je preko ove točke HDZ shvatio da nema većinu u Vijeću, a on za njega neće glasati.

- Ne znamo tko je većina, ali znamo tko nije. KK Zadar je ipak teret u gradskom proračunu, a razloge će moguće utvrditi i novi Nadzorni odbor. Očekujem da saznamo što je to patogeno u klubu da ovisi ne o 3 milijuna nego i mnogo toga o čemu ne znamo. Građane više zanima komunalna infrastruktura, prometnice, voda, zakrpe, a ne milijunski iznosi KK Zadru. Ako KK Zadar sljedeće godine dobije ukupno 5 milijuna kuna, onda smo napravili nešto i otvorili druge teme i prostor onima koji mogu promišljati. Ja ću biti protiv rebalansa jer klubu ne mogu dati prednost pred onima kojima treba više dati, rekao je Vučetić.

Prijedlog je prihvaćen većinom glasova, sa 17 glasova za i Vučetićevim protiv.