Zadar će dobiti još jedan trgovački centar i to na području Žmirića! Potvrdili su nam to sami investitori iz tvrtke BMP asset, s čijim je idejama nedavno upoznata i gradska vlast.

Za razliku od klasičnih trgovačkih centara, Retail parkovi dizajnirani su na način da svaka trgovina ima ulaz/izlaz na parkiralište, čime je posjetiteljima omogućena brža kupovina ako su u potrazi za konkretnim artiklom iz određene trgovine. Jedan od posljednjih primjera tih sve popularnijih oblika trgovačkih odredišta je zagrebački Arena Park, otvoren prije dvije godine.

Izvor: Arena Park

Nakon pripremnih radova na dijelu zemljišta, početak gradnje Retail parka na Žmirićima, kao i sama rekonstrukcija obližnjeg raskrižja, ovisi o konačnoj realizaciji projekta izmještanja zadarskog azila koji se posljednjih 17 godina ilegalno nalazi na tom terenu. Uzimajući u obzir posljednje informacije iz Zadarske županije, kao nositelja projekta izgradnje budućeg skloništa za napuštene životinje, najoptimističniji scenarij za to je kraj 2022. godine.

- Istina je da je na spomenutom području predviđen Retail park, ali naš primarni cilj je smještaj Zadarskog azila na adekvatnu i pogodniju lokaciju. Tvrtka BMP asset maksimalno je angažirana s ciljem pomaganja rada Udruge za zaštitu i dobrobit životinja Zadarske šapice, istaknuli su na naš upit iz tvrtke BMP Asset, čiji su osnivači Željko Petković i Mateo Borojević.

Prema izvatku iz zemljišnih knjiga, šumski prostor od gotovo 12 tisuća kvadrata na Žmirićima bio je opterećen s više zabilježbi i vlasničkih prava, među ostalim i tvrtke Hedus u vlasništvu Zdenka Zrilića, prije nego što su se u srpnju na njega upisali najnoviji vlasnici, tvrtka BMP Asset. Dva mjeseca poslije, vlasništvo su prebacili na tek osnovanu tvrtku Hey park Zadar iz čijeg bi se naziva mogao naslutiti i naziv novog trgovačkog centra u Zadru. Ona je upisana i na susjednu veliku parcelu, također šumski teren površine oko 7 tisuća m2, koji ima sličnu povijest upisa u zemljišne knjige.

Za prenamjenu ovih prostora sigurno će biti potrebna izrada urbanističkog plana uređenja, kao što je bila i za zonu uz Put Murvice gdje je BMP Asset preko druge projektne tvrtke, BMP-L Zadar, investitor gradnje trgovačkog centra Lidl. Na ogradi uz to gradilište reklamiraju se Lidl nekretnine koje također nude koncepte za retail parkove.