Opća bolnica Zadar nabavila je za potrebe Službe za ginekologiju i opstetriciju suvremeni 3D/4D ultrazvučni uređaj GE Healthcare Voluson S8. Radi se o medicinskom uređaju čija će upotreba znatno unaprijediti dijagnostičke postupke u opstetriciji i ginekologiji.

3D/4D ultrazvučni prikaz omogućuje precizan uvid u morfologiju i anatomiju fetusa kao i dinamiku i stanje ploda. Navedena metoda omogućuje prikaz lica, detaljni prikaz skeleta, mozga, srca, unutarnjih organa i krvožilnog sustava ploda, a kao takav neprocjeniv je alat u ranom otkrivanju fetalnih malformacija.

Ultrazvuk se upotrebljava i za kvalitetnu dijagnostiku ginekoloških stanja kao što su: dobroćudni i zloćudni tumori maternice, ciste i tumori jajnika, polipi endometrija, izvanmaternična trudnoća te anomalije reprodukcijskog sustava. Vrijednost nabavke iznosi 356.000 kn te je financirana iz decentraliziranih sredstava Bolnice.

Opća bolnica u posljednje je vrijeme izvijestila o nabavci više vrijednih uređaja poput kirurškog kavitacijskog ultrazvučnog aspiratora, opreme za transfuzijsku medicinu, color Doppler ultrazvučnog uređaja i dr.