Sutkinja Općinskog suda u Zadru Jasna Ančić Barić osudila je 39-godišnjeg Zadranina na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine zbog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi - neovlaštenom proizvodnjom i prometom drogama.

- Okrivljenik je u spavaćoj sobi stana na Voštarnici, protivno odredbi čl. 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, a nakon što je neutvrđenog dana tijekom 2019. godine postavio opremu namijenjenu za uzgoj, zasadio i uzgojio dvije stabljike biljke kanabis koje su dosegle visinu od oko 90 cm i sa kojih se moglo ubrati cvjetnih vrhova i lišća ukupne mase 58,40 grama koja sadrže više od 0,3 % tetrahidrokanabinola i konoplja je tipa droge marihuana. Oprema je uključivala šator za unutarnji uzgoj biljka dimenzija 200 x 250 cm, staklenu grijalicu za žaruljom, transformatorom struje, električni ventilator dimenzija 40x40 cm i uređaj za mjerenje vlažnosti zraka. Ove je biljke, kao o marihuanu težine od oko 8,5 grama, dragovoljno izručio policijskim službenicima, stoji u presudi zadarskog suda. 

U svojoj obrani okrivljenik je naveo da u cijelosti priznaje počinjeno kazneno djelo i da je sve bilo točno onako kako je navedeno u činjeničnom opisu optužnice. Obzirom na priznanje okrivljenika i suglasnost sa  predloženom vrstom i mjerom kazne u optužnici, sud je okrivljeniku izrekao zatvorsku kaznu uz primjenu uvjetne osude. 

Okrivljenik će morati platiti troškove kaznenog postupka u ukupnom iznosu od 1.900 kuna u korist Državnog proračuna Republike Hrvatske u roku od petnaest dana od pravomoćnosti presude. Riječ je o trošku provedenog toksikološkog vještačenja u iznosu od 1.600 i o paušalnom trošku postupka u iznosu od 300 kuna.