Danas je u Zadru održana Druga sjednica Koordinacijskog vijeća za Jadransku Hrvatsku na kojoj je usvojen Plan za industrijsku tranziciju Jadranske Hrvatske.

Riječ je o Planu koji je rezultat zajedničke inicijative Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i sedam županija Jadranske Hrvatske, a kojim se nastoji staviti naglasak na one sektore koji mogu biti zamašnjak razvoja Jadranske Hrvatske.

Ministrica Tramišak pojasnila daljnje korake u implementaciji Plana.

„Naš zajednički posao donošenjem ovoga Plana tek započinje, a Koordinacijsko vijeće imati će važnu ulogu u upravljanju industrijskom tranzicijom. Nakon donošenja Plana, Ministartstvo će pristupiti mapiranju dionika strateških lanaca vrijednosti Jadranske Hrvatske i uspostavi strateških foruma za svaki regionalni lanac vrijednosti", navela  je Tramišak.

U nastavku izlaganja ministrica Tramišak istaknula je kako je u okviru Plana za industrijsku tranziciju Jadranske Hrvatske alocirano novih oko 140 milijuna eura, odnosno milijarda i 50 milijuna kuna, kroz koje će se ubuduće raspisivati pozivi samo za poduzetnike sa područja Jadranske Hrvatske i to za sektore plavog i zelenog rasta, zdravlja, pametne industrije te uslužni sektor visoke dodane vrijednosti.

Ministrica Tramišak posebno je naglasila i ulogu Jadranske Hrvatske u kontekstu cjelokupnog napretka Republike Hrvatske zbog čega je bitno da i dalje jača svoju konkurentnost.

„Donošenjem ovog Plana osigurat ćemo aktivaciju sektorskih potencijala te iskoristiti globalne impulse kao što su električna mobilnost, zeleni vodik, umjetna inteligencija, kružna ekonomija, pametna poljoprivreda i drugi, za stvaranje novih inovativnih proizvoda, novih vještina i boljih radnih mjesta, omogućit ćemo prilagodbu tehnološkim promjenama te podići standard življenja i kvalitetu života u Jadranskoj Hrvatskoj", zaključila je ministrica Tramišak.

Sastanku su osim ministrice Tramišak prisustvovali i državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, župan Zadarske županije Božidar Longin, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić te predstavnici ostalih 5 županija Jadranske Hrvatske.