Policijski službenici Prve policijske postaje Zadar dovršili su kriminalističko istraživanje zbog kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama.

Prošlog petka iza 22 sata na području Voštarnice policija je zatekla dvije maloljetne osobe kojom prilikom je kod jedne pronađena droga marihuna. Provedenim kriminalističkim istraživanjem, pronađena droga, u količini oko 4,5 grama pakirano u dvije pojedinačne PVC vrećice, oduzeta je od maloljetne osobe, poradi čega se protiv nje podnosi Optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Protiv druge maloljetne osobe, zbog sumnje da je prethodno nabavila navedenu drogu, nadležnom državnom odvjetništvu u Zadru podnosi se kaznena prijava zbog sumnje u kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i promet drogama.

Policijski službenici Policijske uprave zadarske su tijekom rujna i listopada, osobito u dane vikenda provodili nadzor te preventivno - represivne aktivnosti i nadzore ugostiteljskih i drugih objekata kako bi zaštitili mladež od neprihvatljivih i rizičnih čimbenika, nastavljajući s navedenim aktivnostima i tijekom studenog.

U noćnom izlasku nakon 23 sata bez pratnje roditelja, staratelja ili druge punoljetne osobe u navedenom razdoblju na području grada Zadra i okolice zatečeno je pet osoba mlađih od 16 godina koji su predani roditeljima, dok su tijekom mjeseca studenog zatečene dvije maloljetne osobe.

Na prodajnim mjestima na različitim lokacijama grada Zadra zatečeno šest maloljetnika u kupnji duhanskih proizvoda. Protiv trgovaca koji su maloljetnike uslužili duhanskim proizvodima, podnesena je obavijest nadležnom državnom inspektoratu na daljnje postupanje sukladno čl. 23. Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda.

Protiv dva vlasnika ugostiteljskih objekata podneseni su optužni prijedlozi po čl. 13. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, zbog usluživanja alkoholnim pićima četiri maloljetne osobe.

- Policija će i u narednom periodu na području cijele Uprave provoditi ovakve ciljane aktivnosti, a sve roditelje i odgojno-obrazovne djelatnike, kao i ostale građane, ovom prilikom pozivamo da se s povjerenjem obrate policiji ukoliko imaju saznanja o činjenju prekršaja prema mladima: usluživanje i prodaja alkoholnih pića, prodaja duhanskih proizvoda maloljetnicima, klađenja kao i drugih nedozvoljenih radnji koje im štete, stoji u pozivu iz zadarske policije.