Zadarski poduzetnik Petar Vlahović osmislio je gloglo, mobilni samoposlužni točionik za piće s kojim dugo čekanje u redovima za pivu, ali i sve druge vrste pića - postaje stvar prošlosti! Kako je sve započelo, ispričao nam je u emisiji "Na mladima svijet ostaje" Radija 057:

- Već preko sedam godine bavim se industrijskom, odnosno procesnom automatizacijom u industriji hrane i pića. Zamislite sad operatera koji želi proizvesti određenu količinu pive. Putem korisničkog sučelja, na čijem sam razvoju radio, on klikne „proizvedi" tu količinu pive koju je zamislio, a zatim se cijeli program automatski odvija u pozadini: odvaga slada, dodavanje vode, kontrola temperature, otvaranje i zatvaranje ventila, pokretanja motora itd. Sva ta saznanja iz industrijske automatizacije pomogla su mi da dobijem uvid u repetativne, manualne radnje koje bi se mogle automatizirati, ispričao je Petar.

Nakon rada u Norveškoj i Zagrebu, odlučio se sa suprugom vratiti u Zadar. Odluka da postane poduzetnik, kaže, nije bila teška, jer je bio doveden pred gotov čin. Suradnja s bivšom tvrtkom za industrijsku automatizaciju tvornica i danas se uspješno nastavlja, no u međuvremenu je došao na vlastitu poduzetničku ideju.

- Budući da sam osoba koja voli otići na koncerte i festivale kada prilike to dozvole, bio sam užasno frustriran dugim čekanjem i gubljenjem vremena u redovima za piće. Razmišljao sam o načinu na koji bi se to efikasnije moglo napraviti i tada mi je na pamet pala ideja o razvoju gloglo automatskog točionika za sve vrste pića, ispričao je Petar.

Primarno ciljno tržište glogloa su glazbene manifestacije, dakle koncerti i festivali. Sekundarno tržište bile bi sportske i kulturne manifestacije, a kad je riječ o ugostiteljstvu - beach barovi, kampovi i turistički resorti. Na naše pitanje je li perfekcionist, Petar kaže da je gloglo aparat nemoguće dovesti do savršenstva prije samog izlaska na tržište. Iako teži da bude što bolji, trenutno mu je u fokusu razvoj, dizajn i testiranje prototipa, a potreba za eventualnim promjenama pokazat će se nakon izlaska na tržište, a prije nego što proizvod postane i komercijalno dostupan na proljeće ili ljeto iduće godine.

- Aparat intenzivno razvijam u zadnjih godinu i pol dana u suradnji s kolegama. Ne mogu reći da je bilo naporno jer sam to radio sa srcem i zaista uživao u procesu. Ponekad je bilo teško jer je riječ o hardverskom startupu koji iziskuje puno financijskih ulaganja. U procesu razvoja radio sam preko 60 sati tjedno kako bih mogao raditi projekte industrijske automatizacije paralelno sa razvojem glogloa, da bih sav taj kapital koji sam ostvario, "gurao" u razvoj svog proizvoda. Ipak, kad imate u uredu točionik sa hladnom pivom, sve postaje lakše, smije se Petar.

Kod klasičnog posluživanja pića imate tri problema: prvi su gubici proizvoda, a s time i prihoda, zatim dugo čekanje u redovima zbog kojeg kupci najčešće odustaju od kupnje te veliki broj djelatnika koji su potrebni za usluživanje gostiju. Svi ti problemi riješeni sa samoposlužnim točionikom koji funkcionira na sistem plug&play - jednostavno ih uključite i to je to! Nema više dodatnih montaža šankova, POS aparata ili fiskalnih blagajni...

- Smatram da bi se mladi kreativni poduzetnici trebali odvažiti i pokušati realizirati svoje ideje, kao i da bi zajednica trebala više potpomagati poduzetnike jer jedino kroz razvoj inovativnih proizvoda i usluga koje donose dodatnu vrijednost, hrvatsko gospodarstvo može biti konkurentnije. Ono što se premalo naglašava je element kapitalnog i vremenskog rizika, a proces može biti i emocionalno dosta izazovan. Trebate zreo plan i vid za budućnost, ne treba srljati, ali definitivno se odvažite probati, poručuje 31-godišnji poduzetnik.

Daljnji plan, nakon pilot projekta na hrvatskom, je franšiziranje i izlazak na strana tržišta.

- Nadam se da ćemo se u jednom trenutku početi brinuti kako ih isproducirati, zaključuje zadarski poduzetnik kojem želimo puno uspjeha!