Služba kirurgije u zadarskoj bolnici obogaćena je još jednim vrijednim uređajem koji će unaprijediti zdravstvenu uslugu abdominalne i još više neurokirurgije.

Opća bolnica Zadar kupila je kirurški kavitacijski ultrazvučni aspirator koji će idućeg mjeseca biti u upotrebi u operacijskoj dvorani.

- Naši kirurzi znaju s njim raditi, ali ćemo čekati ovlaštenog predstavnika da službeno osposobimo korištenje uređaja, doznajemo od pročelnika dr. Jaše Pavića.

Zadarska kirurgija do sada nije imala takav uređaj koji omogućuje revolucionaran pristup kirurškom uklanjanju tumorskih tkiva abdomena i glave. Ta tkivna selektivnost znači razlikovanje zdravog od bolesnog tkiva. Upotrebom piezoelektrične tehnologije omogućava se resekcija i uklanjanje tumora, što je veliki iskorak u kirurškoj tehnologiji.

Kavitacijski ultrazvučni aspirator ima kapitalnu vrijednost te je koštao 875.000 kuna. Ravnatelj bolnice, dr. Željko Čulina time je dao prioritet potrebama Službe za kirurgiju s obzirom na to da je izvor financiranja u tzv. decentraliziranim sredstvima, novac koji iz državne blagajne prosljeđuje Zadarska županija kao osnivač.