Zadnji petak u studenom ljubiteljima kupovine preko interneta poznat je i kao Crni petak - Black Friday, odnosno dan kada internetske trgovine širom svijeta za svoje kupce pripremaju snižene cijene i posebne ponude. Premda su online ponude često vrlo povoljne, čuvajte se mogućih prijevara koje dolaze s njima.

Evo savjeta iz zadarske policije:

- koristite online trgovine iz Hrvatske ili drugih država članica Europske unije, kada je moguće - veće su šanse da možete riješiti moguće probleme

- potrudite se i istražite - provjerite recenzije drugih kupaca prije same kupnje

- koristite kartice - imate bolje šanse za povrat novca

- plaćajte samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja

- plaćajte samo kada ste spojeni na sigurnu internetsku vezu - izbjegavajte besplatni ili otvoreni javni WiFi

- plaćajte samo na sigurnom uređaju - ažurirajte redovno operativni sustav i sigurnosni softver

- primili ste oglas kojim ste obaviješteni da ste osvojili nagradu - dobro razmislite, možda osvojite zlonamjerni softver

- ako proizvod ne stigne, kontaktirajte prodavača - ako ne odgovara, obratite se svojoj banci

- čuvajte se oglasa i internetskih stranica koje nude nevjerojatne ponude ili čudotvorne proizvode - ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito, nije istinito!

Vjerodostojnost internetske domene putem koje namjeravate obaviti online kupovinu možete provjeriti na linku, dok na poveznici možete doznati više o kampanji EUROPOL-a, koja je usmjerena na elektroničke trgovce, pomažući im u boljem prepoznavanju prijevara na njihovim platformama i osnažujući ih da poduzmu korake kako bi zaštitili svoje poslovanje i kupce od napada.