U 87. godini života u Zadru je preminuo poznati umjetnik Ivo Govorčin Picasso, nekadašnji predsjednik HDLU.

Nakon odrastanja u Malom Ižu s 10 godina stiže u Zadr i u njemu provodi ostatak svog vijeka. Bio je prvi student bivšeg zadarskog Filozofskog fakulteta koji je bio izbačen zbog umjetnosti, odnosno likovnog plakata zbog kojega je dobio nadimak Picasso.

"Plakat je svojom apstraktnošću predstavljao jednu razigranost simbolizirajući zabavu s elementima mjesečine i mora, međutim, u tim olovnim vremenima kada su moderne, pomalo zapadnjačke ideje bile tabu, plakat su proglasili iritantnim i neprimjerenim, opscenog sadržaja sa seksualnim aluzijama. Plakat je još proglašen i čistim banditizmom te je uklonjen na izričit zahtjev tadašnjeg zapovjednika Grada, a prodekan Fakulteta je Govorčina kurzivomprozvao u Narodnom listu i izbacio ga", opisao je tu glasovitu anegdotu Govorčin novinarki Zadarskog lista.

Kasnije je 13 godina predavao likovni odgoj u osnovnoj školi u Arbanasima te postao prvi profesionalni kamerman i snimatelj zadarskog studija današnjeg HRT-a. Bio je strastveni lovac i tri puta prvak bivše države u lovu, fotograf...