Uoči Znanstvenog simpozija „Dvjesto godina od početka rada primaljske škole u Zadru" danas je, u nazočnosti predstavnika Hrvatske liječničke komore - podružnice Zadar, Zadarske županije te Medicinske škole Ante Kuzmanića, u Perivoju Gospe od zdravlja upriličena svečanost na kojoj je postavljen lovorov vijenac na poprsje Ante Kuzmanića, jednog od najzaslužnijih osoba za utemeljenje škole.

Predstavnici HLK - podružnice Zadar Damir Zudenigo i Petar Lozo svečano su uručili uokvirenu „Odluku o utemeljenju primaljske škole iz 1821. godine" ravnateljici Medicinske škole Ante Kuzmanića Aniti Basioli i županu Božidaru Longinu. Profesorica Basioli istaknula je kako su ponosni na dugu povijest primaljstva u Zadru.

- Nastavljamo dugu tradiciju i činit ćemo sve da nastavimo još bolji i jači. Apsolutno smo ponosni na našu povijesti jer smo jedina škola u Hrvatskoj s ovako dugom tradicijom. U tom tonu ćemo nastaviti i u novoj školi, nadam se već 2023. godine, rekla je Basioli.

Na njezine riječi nadovezao se župan Božidar Longin istaknuvši kako Medicinska škola ima ogromnu perspektivu te će se izgradnjom nove škole na Relji zaokružiti priča oko zdravstva u našoj županiji.

- Slijednica Primaljske škole Medicinska je škola na čiji rad smo mi u Županiji, kao osnivači, izuzetno ponosni. Naša Medicinska škola je postala Regionalni centar kompetentnosti i kroz taj projekt izgradit ćemo novu školsku zgradu te sam siguran da će puno kvalitetnih kadrova izaći iz te škole te nastaviti tradiciju Ante Kuzmanića, rekao je Longin podsjetivši da je njegova uloga u društvenom životu ne samo Zadra, već i čitave Hrvatske, osobito značajna u kontekstu činjenice da je bio pokretačem Zore dalmatinske.

- Nama je, pak, za današnju prigodu posebno važna činjenica da je upravo on, sa svojom diplomom magistra vidarstva i primaljstva stečenom u Beču, bio predavač u primaljskoj školi čiju dvjestotu obljetnicu obilježavamo. Rođenje djeteta bez sumnje je najsretniji događaj u svakoj obitelji i stoga ne čudi da su od pamtivijeka uz rodilju u tim važnim trenucima bile žene - babice, primalje. Nekoć su to bile starije žene s iskustvom, no razvojem medicine primalja je postalo zanimanje za koje su školovale mnoge mlade djevojke. Prije 200 godina i naše Zadranke dobile su tu priliku, zahvaljujući Kuzmaniću, dodao je župan.

Na bogatu prošlost osvrnuo se i doktor Petar Lozo, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora - podružnice Zadar.

- To su stvari koje bi svaki građanin Zadra trebao znati, a svaki učenik trebao biti ponosan jer to je najstarija primaljska škola u Hrvatskoj. U vrijeme kad je počela raditi smrtnost djece je bila takva da se nije niti bilježila. Prinos zdravstvenih djelatnika na tom polju, nisu bili samo zdravstveni i demografski već su utjecali na ekonomsku snagu i općenito razvoj društva, zaključio je Lozo.