Županijski sud u Zagrebu naložio je dopunu vještačenja za aferu Ribar, čiji je glavni akter Reno Sinovčić, bivši gradski vijećnik i vlasnik VOX medija koji je nekad bio alfa i omega Nogometnog kluba Zadar.

Dopuna vještačenja predstavlja novost sa suđenja protiv Sinovčića i sedmorice, koje se odvija daleko od zadarske javnosti. Zamjenica glasnogovornika zagrebačkog suda Irena Kvaternik dostavila nam je pitanja na koja sud ovim nalogom traži odgovore:

- Dopuna vještačenja u predmetu protiv opt.Rene Sinovčića i dr. određena je u odnosu na trgovačko društvo"Vox" (kasnije TD Vox u stečaju) je li u periodu od 2008. do 2009. uredno podmirivalo svoje porezne obveze, je li u tom istom periodu te u periodu od 2010. do 2013. isplaćivalo dobit, na što su utrošena podizana gotovinska sredstva u razdoblju od prosinca 2010. do srpnja 2013., tko je bio uplatitelj obveza društva i po kojoj osnovi je naplaćen iznos od 776.093,15 kn za društvo „Zadar Security" i tko je bio uplatitelj navedenog iznosa od 2012. do 2021., tko je u stečajnom postupku za TD Vox d.o.o. i TD Vox Centar d.o.o. prijavio i naplatio potraživanje i u kojem iznosu, je li moguće utvrditi tržišnu vrijednost posebnog udijela TD „Vox-Centar" na dan sklapanja ugovora o prijenosu poslovnog udjela s Novicom Erlićem sa Daliborom Zebićem i ako je kolika je tržišna vrijednost navedenih udjela, te da li je netko od vjerovnika tijekom predstečajne nagodbe sa TD Vox namiren i u kojem iznosu, te utvrditi tko je bio zaposlenik NK „Zadar" od kolovoza 2008. do 4. studenog 2014.

Podsjetimo, optužnicom se Sinovčiću stavlja na teret da je u predstečajnoj nagodbi medijske kuće VOX u njegovu vlasništvu, ali i na štetu Nogometnog kluba Zadar, s još sedam osoba nezakonito zaradio više od 120 milijuna kuna. Kada je podignuta 2015. godine, bila je to prva Uskokova istraga kojom se istraživala neka predstečajna nagodba. Na optuženičkoj klupi uz Sinovčića sjede bivši pročelnik Porezne uprave Zadar Vjekoslav Jurlina, njegova nasljednica Stoja Mučaji, poreznici Željan Pejković, Marko Lozančić i Irena Anić te bivši direktori NK Zadar Novica Erlić i Dalibor Zebić.

Nastavak sudske rasprave koja je počela u rujnu 2019. godine, zakazan je 10. prosinca pa nadalje u više termina sve do veljače 2022.