Kapetan Joško Skoblar iz Zadra, zajedno sa svojom posadom, herojskim je činom sudjelovao u svetoj dužnosti svih pomoraca.

Naime, početkom studenog ove godine, tijekom plovidbe Meksičkim zaljevom, kapetan Skoblar i njegova posada spasili su dvojicu unesrećenih Kubanaca koji su danima plutali na moru, držeći se samo za plastične kanistre i komade drveta. Pravo je čudo da su uspjeli preživjeti.

Nevjerojatnu priču o spašavanju i preživljavanju nesretnih Kubanaca iz prve ruke je za Pomorac.hr ispričao sam kapetan Skoblar.

Akcija spašavanja u Meksičkom zaljevu

"Trenutno plovim na brodu Dakota Strength, [dužine 249 metara]. Radi se o tankeru za prijevoz sirove nafte nosivosti 115.000 MT, [koji je izgrađen 2007. godine].

Brod je bio na putu iz Philadelphije za Meksiko, gdje smo ukrcali trenutni teret.

Dana 1. studenog, na poziciji od 100 Nm sjevernoistočno od poluotoka Yucatan, u 09:30 sati po lokalnom vremenu, u moru su opažene osobe koje plutaju. U trenutku kad su ugledani, već su bili bočno od nas samo nekoliko stotina metara.

Takav objekt u moru iznimno je teško opaziti. Osobe su se držale samo za dva plastična kanistra i komade drveta, koje nije moguće detektirati radarom već samo vizualno. Mogu reći da je samo puka slučajnost da smo ih opazili.

Preživjela dva Kubanca u moru su proveli čak šest dana, nošeni Golfskom strujom koja je dosta topla u tom području. More je bilo na temperaturi od oko 28 stupnjeva Celzijevih te su unesrećeni Kubanci uspjeli preživjeti.

Kasnije sam uspostavio kontakt sa MRCC Meksiko (Maritime Rescue Coordination Centre) te sam dogovorio prihvat unesrećenih na patrolni brod meksičke Obalne straže Oceanica Vera Cruz. Unesrećeni su prebačeni na patrolni brod u 22 sata po lokalnom vremenu istog dana, nakon čega smo mi nastavili putovanje prema ukrcajnoj luci...

U trenutku kad su se iskrcali s našeg broda već su se dobro oporavili te su mogli samostalno hodati.

Kapetan Joško Skoblar

Završio sam Pomorsku školu u Zadru. Nakon završetka obrazovanja, počeo sam ploviti na Tankerskoj plovidbi iz Zadra, a zatim sam se prebacio na Vships. Zadnji dugi niz godina radim za grčkog brodovlasnika preko agencije Vships. Posljednjih 14 godina u svojstvu sam zapovjednika.

Trenutno se nalazim u New Orleansu, plovidba Mississippi rijekom. Ovo je bila prva akcija spašavanja u kojoj sam sudjelovao."