Nakon tajanstvenosti ravnatelja Ljekarne Zadar Bože Čolaka i neodređenosti predsjednice Upravnog vijeća, pročelnice Bibijane Baričević oko preseljenja ljekarne Varoš u dvostruko skuplji prostor, danas je sve obznanjeno.

Županijska vlast dala je punu suglasnost činu da se najstarija zadarska ljekarna s Četiri kantuna preseli iza Dvije pumpe te da se umjesto Varoš preimenuje u Crvene kuće. I ne samo to, nego se po kriteriju ekonomskog poslovanja prelazi iz gradskog u privatni prostor po skoro dvostruko većem najmu. Za gradski prostor najam je iznosio 1500 eura plus 160 eura mjesečno za skladište, dok je Ljekarna Zadar spremna plaćati idućih 15 godina mjesečni najam od 2.500 eura.

Proizlazi to iz jedne jedine ponude koju je Čolak dobio na natječaj objavljen u veljači ove godine.

U Županiji je pripremljena odluka za skupštinu kojom se daje suglasnost na zakup poslovnog prostora ukupne površine 128,9 m2 na razdoblje od 15 godina i mjesečnom iznosu zakupnine od 2.500,00 EUR-a. Prostor se nalazi u Ulici Antona Dobronića 2, a vlasnik nekretnine je Šime Ševerdija, zastupan po Zlatku Ševrediji iz Kruševa protiv kojeg je lani podignuta optužnica za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Da bi od Ministarstva zdravlja dobili zeleno svjetlo da mogu iseliti ljekarnu iz Grada, Županija za svoju ustanovu mora ishoditi ugovor o zakupu u zahtjevu za obavljanje ljekarničke djelatnosti na novoj lokaciji.

I tako je sve pripremljeno i dogovorno za još jedan čin pražnjenja središta Zadra u korist turizma, a ne urbanizma. Da ne govorimo o povijesnom značaju ljekarne Varoš čijim će se zatvaranjem napraviti nepovratna šteta. Politika upravljanja ljekarničkim kapacitetima od javnog interesa, prvo je apoteci na Četiri kantuna oduzeta njena specifična namjena u korist privatnog interesa. Nakon toga je postala balast ravnatelju Ljekarne Zadar koji je uložio velike novce u njezino preuređenje jer, kažu, ne možeš imati tri iste ljekarne na Poluotoku. Svi putevi ionako vode prema izlazu iz Grada.