Policijski službenici Interventne jedinice PU zadarske prošli su u ponedjeljak obuku fokusiranu na mehanizme zaštite temeljnih prava u zaštiti državne granice.

Na radionici je sudjelovalo dvadeset polaznika, koji zbog migracijskog pritiska na vanjsku granicu EU-a pomažu u zaštiti državne granice s Bosnom i Hercegovinom.

Obuku su održali pomoćnik načelnika Uprave za granicu Ravnateljstva policije Dragan Babović, voditeljica Odjela za kontrolu u Upravi za granicu Jadranka Vitas te voditelj Službe za nezakonite migracije Policijske uprave splitsko-dalmatinske, ujedno i Frontex-ov trener za temeljna prava Antonio Vulas.

Program jednodnevne obuke nastao je u suradnji Zapovjedništva interventne policije, Policijske akademije i Uprave za granicu, u sklopu zajedničke strategije kojoj je cilj implementiranje najboljih praksi vezanih za zaštitu temeljnih prava u svakodnevni rad interventne policije na zelenoj granici kako bi se u najvećoj mjeri osiguralo poštivanje i zaštita temeljnih prava u fazi zatjecanja osoba u nezakonitom prelasku državne granice. Važan dio obuke je radionica slučajeva iz dosadašnjih policijskih postupanja, koje polaznici analiziraju raspravljajući o potencijalnim kršenjima temeljnih prava i najboljim pristupima u policijskom postupanju.

Program je nastao na temelju sličnog programa za graničnu policiju koji Uprava za granicu i Policijska akademija provode u policijskim upravama uz vanjsku granicu EU. Ovakvim kratkim i fokusiranim obukama prilagođenima sastavu polaznika, odnosno trenutnim operativnim potrebama, omogućuje se da se svaki novi izazov s terena pravodobno analizira među polaznicima koji o njima kritički promišljaju.

Cilj obuke je osigurati ujednačeno postupanje u zaštiti državne granice te implementiranje najboljih praksi u aktivnostima zaštite državne granice na kopnu u kontekstu suzbijanja nezakonitih migracija prema međunarodnim, EU i nacionalnim propisima.

U konačnici, cilj je za sve policijske službenike interventne policije osigurati osvježavanje znanja o zaštiti temeljnih prava kroz studije slučaja zasnovane na realnim situacijama s terena.

Središnji su dio radionica slučajevi iz dosadašnjih policijskih postupanja, koje polaznici analiziraju raspravljajući o potencijalnim kršenjima temeljnih prava i najboljim pristupima u policijskom postupanju