Od utorka će mnogim građanima Zadra život i kretanje biti ograničeni najnovijom uredbom Nacionalnog stožera po kojem papir dokazuje da si zdrav i bezopasan za okolinu. Premda je i vrapcima na grani jasno da je prvenstvena svrha najnovijih mjera povećati statistiku cijepljenih, u Zadru postoje dva različita kriterija.

I dok je Županija odredila uvjet u skladu s Nacionalnim stožerom prema kojem se potvrda može dobiti tek nakon druge doze cjepiva, prema propisima Grada Zadra, može se i s jednom dozom. U oskudnim uputama, objavljenim na stranicama Grada Zadra, to se točno navodi kao • Dokaz o 1. cijepljenju - karton ili potvrda liječnika ili

Naravno da su to primijetili oni koji su se otišli cijepiti znajući što ih čeka i da izbjegnu neugodno testiranje, a samo su se uspjeli jednom cijepiti. Za Johnsons cjepivo, jednokratno cijepljenje je standard. Ali za druga cjepiva treba čekati mjesec dana između dvije doze, pa će ovi koji spadaju pod Županiju, do tada se morati testirati.

U Županiji koja je objavila ozbiljan protokol ponašanja, organizirali su testiranje u svojoj ustanovi Zavodu za javno zdravstvo. Grad Zadar je slobodu odabira ovlaštenih za testiranje prepustio svakom svom zaposleniku i djelatniku ustanove da se testiraju dva puta tjedno i donesu račun koji poslodavci moraju podmiriti na kraju mjeseca.

U jednoj zadarskoj osnovnoj školi, testiranje je organizirano na tri punkta ovlaštene privatne poliklinike iz Zadra. Doznajemo kako je za testiranje poslijepodne vladala velika gužva, a obaveza je dva puta tjedno, naravno, izvan radnog vremena.

Ravnateljima škola nametnuta je velika obaveza i posao oko potvrda. U školama nema tehničkog osoblja, neke nemaju ni domare koji su uz spremačice zaduženi za nadzor prema uputama ministra Radovana Fuchsa, pristiglim u petak poslijepodne. U istoj školi za kontrolu potvrda ovlaštena je tajnica, ali praktički samo za  pregled potvrde o rezultatu brzog testa. Oni kojima COVID potvrda  važi godinu dana ne moraju je svaki dan pokazivati za ulazak na radno mjesto. U drugoj školi, potvrde će kontrolirati ravnateljica.

Ali će morati ako žele u HAK, moraju u Poreznu upravu ili na mirovinsko i zdravstveno, u Gradsku knjižnicu, Vodovod, Čistoću... čak ni u Policiju. Bez papira se ne možeš ići po paket u Poštu , ali možeš po sudski poziv.