Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije danas je u hotelu Kolovare za javni sektor priredila radionicu "Zeleno tržište i dobrovoljno tržište ugljika - GECO2". Riječ je o aktivnosti u okviru Interreg projekta koji se provodi na području 1t talijanskih regija i tri hrvatske županije - Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj, a cilj mu je uspostava regionalnih centara za promatranje klimatskih promjena kao i predstavljanje hrvatskim tvrtkama novog dobrovoljnog tržišta ugljika kroz ekonomsku valorizaciju poljoprivrednih praksa.

Klimatske promjene koje se događaju su realna prijetnja osjetljivoj ravnoteži našeg planeta i jedna su od najvećih okolišnih prijetnji s kojima će se suočiti naša generacija. Bez obzira na međunarodne napore za ublažavanje klimatskih promjena, zajednice oko Jadranskog mora moraju se prilagoditi promjenama okolišnih uvjeta. Geco 2 projekt namjerava intervenirati kroz multilateralni pristup na način da oporavi sposobnost i poveća prilagodljivost na klimatske promjene.
Nakon prve dvije radionice, održane za poljoprivrednike i predstavnike industrije, odnosno emitere ugljičnog dioksida, treća je danas održana za predstavnike lokalne samouprave, koji su važna karika u ovom lancu.

- Sudionike ćemo informirati o ciljevima projekta, klimatskim promjenama i političkim mjerama koje se zbog njih poduzimaju. One će dovesti do velikih promjena u ekonomiji, korištenju energije, dostupnih prirodnih resursa poput vode, poljoprivredi, prijevozu, a poljoprivrednici mogu promjenama u obradi zemljišta doprinijeti tome da se što više CO2 prikupi iz zraka i uskladišti u zemljište, rekao je Ivan Vrdoljak iz tvrtke Alcina d.o.o.

Hrvatska u ovom trenutku ima obilje vode i dugu tradiciju proizvodnje mediteranskih kultura. Međutim, ne promijene li se klimatski trendovi i temperatura do 2050. godine poraste za 2 stupnja u odnosu na 1990. godinu, okoliš to neće izdržati te će Hrvatska biti bliska današnjem Tunisu, dok će mediteranska klima "preseliti" u Švedsku.

Svi poljoprivrednici u obradi tla prikupljaju CO2 i skladište ga u zemlju, ali kako se ne zna o kolikim se količinama radi, ne mogu "trgovati" njime s industrijom koja njegovim otkupom može smanjiti svoje emisije unutar prihvatljivih granica. Zbog toga je na području Zadarske županije 28 poljoprivrednika u pilot testiranju kalkulatorom, kojim će se izračunati količina ugljičnog dioksida koji pospremaju u zemlju. Radi se o manjim količinama, ali ulaskom drugih županija i objedinjavanjem na razini cijele Hrvatske radilo bi se o količini kojom bi se moglo izaći i na svjetske burze CO2. Za sada se radi o volonterskom tržištu, no izvjesno je da će i zakonske odredbe u budućnosti ići u ovom smjeru.

- Ovo je prvo takvo volontersko tržište u svijetu. Trenutačno provodimo edukacije sa svim dionicima koji mogu imati interes u projektu, a jedinice lokalne samouprave i nacionalna tijela stvaraju zakonodavni okvir kojim će se lakše provoditi odluke. Kroz projekt smo razvili metodologiju, kalkulator, bazu podataka i sustav zatvorenih tržišta, nadam se da će oni biti prihvaćeni i u ostatku Hrvatske, rekla je Dević.

 

Ograničiti porast temperature do 2100.

Za izbjegavanje klimatskih promjena moramo ograničiti porast temperature na 2° C ili niže do 2100. godine, a već smo dostigli porast na 1,2° C. Sada kad se počinju osjećati učinci, raste pritisak javnosti kako bi se smanjile naše emisije=ispuštanje CO2, zajedno s ostalim stakleničkim plinovima. Europska unija je objavila zakonodavni paket „Fit for 55", ključni element Europskog zelenog dogovora kojim predviđa smanjenje emisije stakleničkih plinova za 55% do 2030. godine, a cijela Europa bi do 2050. godine trebala postati klimatski neutralna. Riječ je o velikom izazovu za sve zemlje članice jer se očekuje postavljanje dugoročnih strategija za smanjenje emisija, investiranje u zelene tehnologije i zaštita prirodnog okruženja za postizanje neutralnosti.