Grad Zadar na svojim je stranicama objavio obavijest kojom podsjeća da sutra, 16. studenoga na snagu stupa Odluka o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja, koja propisuje da se pri ulasku u prostore Gradske uprave i u prostore svih ustanova i trgovačkih društava u vlasništvu ili većinskom vlasništvu Grada Zadra mora pokazati odgovarajuća potvrda.

Svi zaposlenici, stranke koje dolaze u službene prostorije, pružatelji usluga koji pružaju različite usluge u tim prostorima ili su angažirani za određene poslove u njihovim prostorima te sve druge osobe koje dolaze u prostor Gradske uprave po bilo kojoj osnovi moraju predočiti jedan o sljedećih dokaza: digitalna EU COVID potvrda, negativni test (PCR- 72 sata - BAT - 48 sati), dokaz o 1. cijepljenju - karton/potvrda liječnika ili dokaz o preboljenju (unutar 12 mjeseci) - potvrda liječnika.

Iznimno od gore navedenog, ulaz je dozvoljen mlađim od 16 godina i osobama koje imaju liječničku potvrdu da se ne mogu cijepiti.

Već prvog dana uvođenja odluke u Gradu Zadru održava se sjednica Gradskog vijeća, na kojoj se neće moći sudjelovati bez odgovarajućeg dokaza. Neki vijećnici, poput Marka Pupića-Bakrača, najavili su kako ne se ne namjeravaju testirati ili donositi potvrde o preboljenju.

Upute je objavilo i Sveučilište, s kojeg napominju da se odluka odnosi isključivo na zaposlenike i druge osobe koje dolaze u ustanovu, a ne na studente, koji su izuzeti. Zaposlenici i druge osobe koje dolaze u sveučilišne prostore, a na ulazu ne pokažu EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju, ne mogu ući u sveučilišni prostor. Oni koji se nalaze u sveučilišnim prostorima trebaju se obvezno pridržavati već ranije uvedenih osnovnih epidemioloških mjera (nošenje maske preko nosa i usta, održavanje fizičkog razmaka i dezinfekcija ruku).

- Sveučilišni prostori uživaju povlasticu akademskih sloboda koje se ne smiju zloupotrijebiti za nametanje osobnih stavova, pristupa i reakcija. Apeliramo na razborito ponašanje svih dionika i suzdržanost od ostrašćenih reakcija neprimjerenih akademskoj zajednici, poručuje Uprava.