Sjedište Policijske uprave zadarske, dan Martinja, 22:30 sati. S načelnikom Postaje prometne policije Zadar Draženom Malčićem i glasnogovornicom PU zadarske Ivanom Grbin krećemo u patrolu. Prva lokacija - Vir. Tek što smo došli, policijski službenici nas informiraju kako je u 8 kilometara udaljenoj Privlaci tri sata ranije zaustavljen i u policijsku postaju na triježnjenje priveden 40-godišnji vozač koji je za volan automobila sjeo s 2,16 promila.

Nedugo nakon ovog raporta načelniku, plavci su zaustavili drugi automobil. Ovaj put za volanom je bio savjesni vozač koji nije prešao nulu na alkotestu.

- Policajci su nas malo iznenadili, ali nema straha. Kad smo na cesti, moramo biti pod nulom, rekao nam je taj isti vozač, dok je njegova suvozačica dodala kako treba paziti na sebe i na druge.

Iz automobila drugog, ne toliko savjesnog vozača mogao se čuti uvod u opravdanje: "Čuj prijatelju..."

- Često nas tako naslovljavaju i uvijek im je netko drugi kriv - od šefa do „žene koja ga je naljutila". Svaki pijani vozač ima neki izgovor. Najoriginalniji je bio vozač u Zemuniku koji je 2.5 promila alkohola u krvi pravdao time što crpi septičke jame. Ne bi da alkohol izvlači na gumu, prisjeća se načelnik Prometne policije smiješnih i bezuspješnih pokušaja izvlačenja od sankcija.

Od Malčića smo doznali kako je na cestama diljem Zadarske županije u noći s četvrtka na petak bilo ukupno 13 patrola, raspoređenih po gradovima i općinama gdje se Martinje tradicionalno slavi po kućama. Nekima ono ipak nije bilo povod za čašicu više.

- Nismo Zagorci. Ne slavimo Martinje, ali to ne znači da nemamo dobra mlada vina", rekao nam je sa smiješkom jedan suvozač. On je kontrolu nad vozilom odgovorno prepustio trijeznoj djevojci koja je prilikom zaustavljanja napuhala 0 promila. 

Tijekom cijele noći na toj lokaciji samo je dvoje vozača prešlo zakonom dopuštenu granicu od 0.5 promila za sve osim za profesionalne i mlade vozače. Uz to, evidentiran je jedan prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, koji je obvezan i za putnike na zadnjem sjedalu, te jedno nenošenje vozačke dozvole.

Iz mirnog Vira krenuli smo u Pridragu i zatekli sličnu situaciju. U cijeloj noći tamo su evidentirana dva prekoračenja brzina, jedna vožnja pod utjecajem alkohola te jedno nekorištenje pojasa. Zaključujemo kako je ipak radni dan, a i osjeti se utjecaj epidemije koronavirusa na tradicionalna druženja.

No na trećoj lokaciji, Benkovcu, ipak je bilo aktivnije. Sa 7 alkoholiziranih vozača, jednim odbijanjem testa na droge, dvije vožnje bez vozačke dozvole, jednom bez registracije te jednim nekorištenjem pojasa, ova lokacija drži rekord među lokacijama na kojima je vozače jučer zaustavljalo policijsko „stop" svjetlo.

- Ukupno je alkotestirano 117 vozača od kojih je 17 bilo pod utjecajem alkohola, informirala nas je nakon završene akcije glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin.
Od Grbin doznajemo i kako je neslavnu titulu rekorda Martinja zadržao vozač s početka našeg teksta. Slijedi ga 35-godišnjak koji je oko 1:20 sati zatečen u Benkovcu kako upravlja automobilom bez vozačke dozvole i pod utjecajem alkohola od 1.64 promila. Na traženje policajaca odbio je test na prisutnost opojnih droga.

Prije nego što su izašli na cestu, testiranju su podvrgnuti i sami policajci.

- Izvršili smo kontrolu alkotestiranjem u službi i svi su bili negativni. Ponosan sam na svoje dečke, svi su ispravni, istaknuo je načelnik Malčić koji je 2016. godine bio na naslovnicama nacionalnih medija nakon što je desetomjesečnu bebu spasio od gušenja.

Za njega trenutno stanje sigurnosti na cestama nije zadovoljavajuće.

- Na cestama ove godine imamo šest mrtvih više nego u isto vrijeme prošle godine. Situacija može biti bolja i s tim ciljem pojačavamo preventivno-represivne akcije. Na cestama je prisutan veći broj policijskih službenika koji kontroliraju četiri glavne ubojice u prometu - brzinu, alkohol, mobitel i sigurnosni pojas, poručio je Malčić.

Sinoć smo, nažalost, upoznali još jednu prijetnju u prometu koja je česta na ovim dionicama. Riječ je o divljim svinjama koje su nam na kraju radne noći prepriječile put doma i napravile štetu na automobilu. Srećom, policija je bila blizu. Još se utvrđuje je li i ovaj čopor slavio Martinje.