Iako je Planom nabave Hrvatskih cesta za 2021. godinu osiguran iznos od vrtoglavih 53 milijuna kuna za rekonstrukciju raskrižja Žmirići, sada se sa sigurnošću može reći kako taj dugoočekivani zahvat neće početi ove godine.

- S realizacijom predmetnog projekta započeti ćemo odmah po dobivanju svih potrebnih dozvola. Za navedeni projekt je ishođena građevinska dozvola koja još nije postala pravomoćna zbog žalbenog postupka koji je u tijeku. Također, preduvjet za rekonstrukciju predmetnog raskrižja je izgradnja alternativnih prometnica za koje Grad Zadar treba ishoditi sve potrebne dozvole, rekli su nam u Hrvatskim cestama.

Kako neslužbeno doznajemo, žalbu je podnio jedan vlasnik terena na tom području, a o njezinom rješavanju ovisi i drugi preduvjet.

- Bez dozvole za glavno raskrižje sporedne ceste nemaju se na što spojiti pa ni one ne mogu dobiti dozvolu, rekli su nam u Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo. Prema sporazumu s HC-om, Gradska uprava financirat će asfaltiranje sporednih cesta, oko Zadarskog azila i trgovačkog centra Plodine, kojima bi se odvijao promet tijekom jednogodišnjih radova na novom prometnom rješenju za Žmiriće. U programu građenja komunalne infrastrukture navodi se iznos od 11 milijuna kuna kao projekcija ukupnog troška izgradnje prilaznih cesta.

Napomenimo kako realizacija projekta rekonstrukcije raskrižja Žmirići ovisi i o realizaciji projekta preseljenja Zadarskog azila, koje je najavljeno tek krajem 2022. godine.