Zadarska županija i njezin Operativni centar (ŽOC) najbolji su partneri u projektu edukacije i provođenja mjera na zaštiti od onečišćenja mora, kazao je to na prezentaciji Vedran Martinić, ravnatelj Jadranskog edukativno-istraživačkog centra za reagiranja kod iznenadnih onečišćenja mora (ATRAC) iz Rijeke.

- Jedina je to specijalizirana ustanova u Hrvatskoj koja nije na budžetu već na tržištu i to međunarodnom. Skoro su obučavali u Libiji i Siriji, a poziv su dobili za Tunis. No stalo im je prvenstveno do Jadrana te će upravo Zadarska županija, prema najavi ravnatelja Martinića, biti inicijator okupljanja regija odnosno županija uz Jadransko more na operativnom zajedništvu njegovog očuvanja.

 

Članovi Županijskog operativnog centra u kojem je veteran na zaštiti mora pročelnik Olivio Meštrović

- U akvatoriju Zadarske županije nema velikog onečišćenja od nafte i kemikalija jer nema velikih brodova, istaknuo je lučki kapetan Alan Rukavina, u ulozi zapovjednika Županijskog operativnog centra. Uglavnom su to ispusti nafte od manjih brodica uslijed havarija, kazao je lučki kapetan, podsjetivši da su najveću intervenciju u povijesti ŽOC- imali na samom početku kod havarije trajekta.

Lučki kapetan Alen Rukavina, ujedno zapovjednik ŽOC-a i ravnatelj ATRAC-a Vedran Martinić

Da je pritisak nautičara na onečišćenje mora sve važniji faktor, ustvrdio je Martinić, kazavši kako se nautika tretira kao perjanica turizma, a kada je u pitanju zaštita okoliša, onda je to na posljednjem mjestu u svakom pogledu, a osobito financijskom.

Brod za intervencije na moru kojim upravlja Ciklon

Zadarska županija za sve svoje intervencije ima specijaliziran brod kojim upravlja firma Ciklon. Uz brod ide i oprema koja je danas predstavljan na Liburnskoj obali kao i članovi samog ŽOC-a. Oni su s predstavnicima ATRAC-a imali radionicu, a ravnatelj Martinić je podsjetio i na vježbe održane u Zadru. Nakon svake vježbe ovdje smo imali povratnu informaciju da je nabavljen dio opreme koji je nedostajao kroz vježbu, istaknuo je Martinić.

Dio skupe opreme za podizanje onečišćenja - skimmer i zaštitne brane (dolje)

Za taj segment zadužen je Zvonimir Dorkin iz Županije koji nam je pokazao dio najnovije opreme nabavljene preko EU projekta, vrijedne 90 tisuća eura. Pokazano je rukovanje s usisavačem, na što sliči spremnik od pet kubika, a za njegovo korištenje potrebna su dva, naravno, educirana čovjeka.

Sve dojave građana o onečišćenju mora moguće je uputiti na najpouzdaniji broj Lučke kapetanije u Zadru - 254 880. Ta će služba prva izaći na mjesto eventualnog ekološkog incidenta i dalje djelovati preko ŽOC-a na njegovoj sanaciji, kazao je kapetan Rukavina.