Županijski vijećnik SDP-a i kandidat za predsjednika županijske organizacije, Jure Zubčić, osvrnuo se na izbor nove ravnateljice Dječjeg vrtića Sunce Mirjane Miočić, koju je Upravno vijeće predložilo gradonačelniku Branku Dukić za imenovanje. Ovim povodom Zubčić je iznio sporni dio iz Statuta te gradske ustanove. 

Prenosimo u cijelosti njegov tekst:

Gdje nam je važna transparentnost? Zar samo u KK Zadar? Postoje li VAŽNIJE ustanove? Postoje! Jesu li vrtići jedan od primjera te izbor ravnateljice DV Sunce? Kako je to područje dosad bilo pod autokratskom šapom pročelnika Nekića red je cijeli taj postupak "demistificirati".

Članak 34. Zakona o predškolskom odgoju kaže da će se Statutom dječjeg vrtića definirati način izbora članova Upravnog vijeća ispred osnivača odnosno Grada Zadra. Statutom DV Sunce nije definiran način izbora članova Upravnog vijeća ispred osnivača već je samo naznačeno da Grad Zadar pisanim putem obavještava dječji vrtić o izabranim ili opozvanim članovima.

Tim nedefiniranjem su ostavili prostor za manipulaciju. Prostor koji je prirodan habitus pročelniku Nekiću. Tako oni vlastitim tumačenjem članove Upravnog vijeća biraju odlukom gradonačelnika, a ne Gradskog vijeća. Zašto izbjegavaju glas predstavnika građana?

Izbjegavaju jer je bitno da članovi Upravnog vijeća slijepo slijede pročelnika Nekića koji je glavni kadrovik iz sjene u sva tri vrtića, ujedno i ravnatelj iz sjene i odlučuje o svemu, a bez pravne odgovornosti.

Izbor članova Upravnog vijeća kao i izbor ravnatelja treba demokratizirati i treba prepustiti da ih biraju predstavnici građana, a to su gradske vijećnice i vijećnici. Time će se demokratizirati i izbor najboljeg ravnatelja ili ravnateljice.

Želim puno uspjeha u radu novoizabranoj ravnateljici, a prije svega da bude u potpunosti svjesna funkcije koje će preuzeti te da na njoj nije bitno ispunjavati želje Jose Nekića već raditi u najboljem interesu ustanove kao i djece.