Gradski vijećnik Enio Meštrović jučer je na sastanak s gradonačelnikom i predstavnicima KK Zadar stigao u pratnji financijskog savjetnika Zdenka Jukića. Riječ je o magistru ekonomije, doktorandu na Ekonomskom fakultetu u Rijeci Zdenku Jukiću, koji je pročešljao dostavljena financijska izvješća kluba kako bi "normalnim ljudima" dao tumačenje brojki koje su tamo prezentirane.

Uz uvodnu napomenu kako su izvješća dosta štura, kako se radi o dosta siromašnoj bilanci dobiti i gubitka s neto plaćama na jednom papiru, uz neke formalne nedostatke oko definiranja onog što se prikazuje, Jukić je istaknuo kako je vidljiv dugoročan trend rasta minusa, koji je u 2019. iznosio 7,2 milijuna kuna, a godinu dana kasnije preko 9 milijuna. Koeficijent financijske stabilnosti, koji je idealan 1, u 2019. je bio 1,73, a u 2020. 2,09, što pokazuje da se financijska stabilnost pogoršava a dugotrajna imovina mora se financirati iz drugih izvora.

- Zadržavajući ovaj trend ulazite u problematiku likvidnosti, zato su ovih 3 milijuna koje tražite kap u moru. Spomenulo se Hajduk kao primjer kluba koji također nije profitabilan. Provjerio sam na brzinu, koeficijent zaduženosti Hajduka u 2020. godini bio je 0,28 (idealno je 0, dobro je ispod 0,5). Koeficijent zaduženost KK Zadar je 0,63. Klub nema financijsku stabilnost a većinu prihoda osigurali su kreditori, naveo je Jukić. Na 1 uloženu kunu KK Zadar je 2019. dobio 0,14 lipa. Koeficijent novca od kratkoročnih obveza trebao bi biti minimalno 1, a on je u KK Zadar 0,01.

- Trendovi su katastrofalni i morate napraviti strašan napor da ih promijenite. Rekao bih da proračun planirate sukladno rashodima, a ne planiranim prihodima, predložio je Jukić.

Posebno je istaknuo odnos sa SC Višnjik, kojemu prema prikazanim podacima za 2020. duguje blizu 12 milijuna kuna (u ovom trenutku je već oko 14 milijuna). U uvjetnoj ocjeni revizije o poslovanju Višnjika navodi se kako Uprava poduzima radnje u cilju naplate potraživanja, koji iznose 80 posto ukupnih dugova prema Višnjiku, ali nema potvrde kada i u kojim iznosima se očekuju novčani priljevi. "Po našem uvjerenju postoji značajan rizik da budući novčani tokovi koji će pritjecati u Društvo nisu ekvivalent fer vrijednosti ovih potraživanja", stoji u nalazu revizije.

- Kada netko napiše da nešto nije ekvivalent fer vrijednosti, to laički znači da se vjeruje da se od toga neće ništa vidjeti. KK Zadar je već unutar sustava prepoznat kao neplatiša i ako će se Višnjik držati slova zakona, vama slijedi ovrha. Ja da sam direktor ovakvog društva koje se zove SC Višnjik, nakon dvije ili tri godine neplaćanja digao ovrhu, upozorio je Jukić.

Na sastanku je bilo dosta polemike oko odnosa s Višnjikom, pa je tako Ante Rubeša rekao da ima informacije o tome da je KK Zadar talac Višnjika i da mu se naplaćuju previsoke fakture, što mu je navodno na prvom sastanku potvrdio i Ivan Mijolović. Gradski pročelnik rekao je da je samo ustvrdio da su dugovi prema Višnjiku visoki, a Enio Meštrović kao jednu od opcija spomenuo je i povratak u Jazine.