Državno sudbeno vijeće (DSV) privremeno je od obavljanja sudačke dužnosti udaljilo bivšeg predsjednika Općinskog suda u Zadru Željka Rogića.

Kako doznajemo, razlozi na kojima se temelji ova odluka su: neuredno obnašanje sudačke dužnosti, nepostupanje po odluci donesenoj u postupku za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku te nanošenje štete ugledu suda ili sudačke dužnosti. Iz DSV-a čekamo konkretnije informacije o okolnostima koje su prethodile ovoj odluci.

Njihova je odluka na snagu stupila isti dan, 4. studenoga. Privremeno udaljenje od obavljanja sudačke dužnosti određuje se na tri mjeseca, a po proteku tog roka Vijeće ga može iz opravdanih razloga na jednak način produljiti za daljnja tri mjeseca. Za vrijeme suspenzije sudac Rogić imat će pravo na jednu polovinu plaće.

Podsjetimo kako ovo nije njegov prvi konflikt sa Sudačkim vijećem. DSV mu je početkom ove godine skinuo trećinu plaće jer je "bez opravdanog razloga u jednogodišnjem razdoblju donio manje od 80% odluka utvrđenih okvirnim mjerilima za rad sudaca".

Upravo je zbog tog stegovnog djela na posljednjoj sjednici DSV kaznio još jednog zadarskog suca.

- Slaven Vrdoljak, sudac Općinskog suda u Zadru, stegovno je odgovoran što je počinio stegovno djelo neurednog obnašanja sudačke dužnosti iz članka 62. stavak 2. točka 1., u svezi stavka 3. točka 3. Zakona o Državnom sudbenom vijeću pa mu je, na temelju članka 63. stavak 1. točka 1. Zakona o Državnom sudbenom vijeću, izrečena stegovna kazna ukora, priopćili su iz DSV-a.