Gošća prošlotjedne emisije "Na mladima svijet ostaje" Radija 057 bila je Lucija Paleka, bivša učenica glazbene škole "Blagoje Bersa", violinistica i apsolventica Muzičke akademije u Sarajevu. Nedavno je po posljednji put kao studentica zasvirala u ciklusu Bersa na koncertu "Bivši učenici - budući kolege" u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.

- Osjećaj je stvarno bio prekrasan i mogu reći da mi bila izuzetna čast svirati posljednji put kao studentica sa svojim kolegama koji su bili učenici "Berse". Naša škola već dugi niz godina u suradnji s Koncertnim uredom Zadar organizira ovaj koncert te na taj način podržava rad svojih učenika, a ujedno se raduje svake godine uživati sa zadarskom publikom u razvoju svojih bivših učenika u buduće umjetnike, rekla je Lucija.

Ne izdvaja poseban trenutak u kojem je zavoljela glazbu, već navodi da je to bio niz okolnosti u kojima se nalazila i osoba kojima je okružena od malih nogu.

- Odmalena sam zavoljela glazbu kroz pjevanje u crkvenom zboru, a zatim kroz sviranje. Veliku ulogu u mom razvoju imala je moja profesorica iz violine koja je na mene prenijela svoje znanje i ljubav. Kroz srednju školu sam odlučila da želim ići u tom smjeru i svoje obrazovanje potpuno posvetiti glazbi. Inspiraciju najčešće nalazim na super koncertima na koje imam priliku ići ili sudjelovati, pa sam tako nedavno u Sarajevu bila na koncertu poznate violinistice Alene Baeve sa Sarajevskom harmonijom. Kada vidite te ljude kako kroz glazbu prenose emociju, uvijek se osjećate inspirirano i motivirano, otkriva naša sugovornica.

Naravno, nametalo nam se pitanje što ovaj mlada umjetnica najviše voli slušati, a što svirati.

- Najčešće slušam klasičnu glazbu i najviše je trenutno i sviram, ali za opuštanje, sve što vole mladi, odgovara.

Iako se glazbenici nakon srednje škole najčešće odlučuju na studij u Hrvatskoj, Lucija je potpuno promijenila svoje okruženje po srednjoškolskoj maturi.

- Odlučila sam se za Sarajevo nakon što sam uspjela stupiti u kontakt s jednom bivšem učenicom naše glazbene škole koja je tada bila studentica pete godine violončela. Bila je to prilika za mene da upoznam novi grad, kulturu i da se osamostalim. Imala sam zaista divno iskustvo studiranja, ponekad vrlo zahtjevno, no bila sam okružena divnim ljudima koji su mi zaista u tome pomogli. Nakon završetka studija najviše bih se htjela baviti pedagogijom i aktivno sudjelovati na koncertima, kako na solo koncertima tako i na onim s orkestrom i na taj način dati doprinos zadarskoj kulturi. Poručujem mladima da ljubav koji su pronašli u glazbi nikada ne potisnu i ne zaborave, zaključuje Lucija Paleka.