Mlade obitelji koje požele graditi kuću u Zadru se obeshrabre već na prvom koraku, kada vide da za parcelu od 500-600 četvornih metara u startu moraju izdvojiti i do 200.000 eura, više nego za sve troškove oko gradnje i opremanja kuće. Nakon odustajanja od "atraktivnih" kvartova u kojima se kvadrati plaćaju suhim zlatom, slijedi potraga za i dalje ne toliko jeftinim parcelama na Bokanjcu, Crvenim kućama, Sinjoretovu...

U isto vrijeme, 15-ak minuta vožnje od Zadra građevinske parcele idealne i za mlađe i za starije obitelji, prodaju se po "smiješnih" 18 ili 30 eura. Zemunik Donji i Zemunik Gornji danas nisu "preko svijeta", a na pet minuta od brze ceste, i još desetak do Zadra, oglašena je prodaja općinskih parcela od oko 600 do čak 2.000 četvornih metara.

U Stambeno-poslovnoj zoni u Zemuniku Gornjem prodaje se devet većih parcela od po 1,5 do 2 tisuće četvornih metara s cijenom od 135 kuna po m2. Za 30-ak tisuća eura moguće je kupiti građevinsku parcelu na kojoj će se izgraditi cijelo obiteljsko imanje, ili manje zgrade s po četiri stana, koliko je dopušteno prostornim planom. U Zemuniku Donjem, u Stambenoj zoni "Lug", cijene su nešto veće - 240 kuna po m2, pa tako parcele od oko 600 do 800 kvadrata koštaju 20-ak tisuća eura.

 

Stambena zona Lug

- Nama je najvažnije privući u općinu ljude koji bi tu živjeli. U posljednjih 15-ak godina stiglo nam je 50-60 obitelji, a kako Zemunik i nema puno autohtonog stanovništva koje tu živi stoljećima, otvoreni smo za dolazak svih koji to žele. Zbog toga smo i išli s ovakvim cijenama, kaže načelnik Općine Zemunik Donji Ivica Šarić.

U prvom krugu javilo se samo troje zainteresiranih, koji su po uvjetima natječaja u kratkom vremenu morali priložiti jamčevinu od 10 posto ukupne cijene. Zbog toga će se natječaj uskoro ponoviti, a svi kojima se ovo čini kao dobra prilika mogu na općinskoj stranici provjeriti uvjete iz prvog kruga.

- Infrastruktura je kompletno riješena, izgrađena je trafostanica, niskonaponska mreža, kanalizacija, vodovod, a naravno preostali su manji zahvati poput izgradnje nogostupa, javne rasvjete... Sve će se to rješavati kako se bude iskazivao interes za parcelama, kaže Šarić.

Prodaju li se sve parcele, Općina bi mogla uprihoditi oko 3 milijuna kuna, što bi se iskoristilo za kupnju drugog zemljišta, na kojemu bi se gradili društveni sadržaji, prvenstveno veći vrtić od postojećeg.